Erişilebilirlik

ABD’de Corona Ölümleri 500 Bine Yaklaştı


Texas eyaletinin Houston kentindeki United Memorial Tıp Merkezi'nde bir solunum terapisti, hastasıyla ilgileniyor.
Texas eyaletinin Houston kentindeki United Memorial Tıp Merkezi'nde bir solunum terapisti, hastasıyla ilgileniyor.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Amerika'da Corona virüsü pandemisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yarım milyona yaklaştı. Bu sayı, Missouri eyaletinin Kansas City kentinin nüfusuna eşit. Associates Press haber ajansına göre bu sayı ayrıca Amerika'da 2019 yılında kronik alt solunum yolu hastalıkları, inme, Alzheimer, grip ve zatürrenin yol açtığı ölüm vakalarının toplamından fazla. Amerika, tüm dünyada Corona virüsünün yol açtığı can kaybı sayısının en yüksek olduğu ülke.

Başkan Joe Biden, Pazartesi akşamı Beyaz Saray'da Corona pandemisi nedeniyle yaşamını yitirenleri anacağı bir konuşma yapacak. Biden'ın konuşmasını ölenlerin anısına saygı duruşu ve mumların yakılacağı bir tören izleyecek. Başkan Biden'a First Lady Jill Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eşi Doug Emhoff da eşlik edecek.

Amerika'da Corona enfeksiyonu kaynaklı ölüm vakası sayısı, 19 Ocak'ta, Joe Biden'ın yemin ederek başkanlık koltuğunu devralmasından bir gün önce 400 bin eşiğini aşmıştı.

Vaka ve ölü sayıları tüm dünyada hükümet dairelerinin sağladığı verilere dayansa da gerçek sayıların resmi olanlara kıyasla çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bunun nedeni, yetersiz test uygulamaları ve pandeminin başlangıç safhasında bazı vakaların hatalı olarak başka nedenlere bağlanması.

Amerika'da Corona virüsü aşılarının dağıtımı için harcanan yoğun çabalara rağmen Washington Üniversitesi'nin hazırladığı modele göre Amerika'da Corona pandemisinden ölenlerin sayısı 1 Haziran'da 589 bini geçebilir.

Pazar günü CNN Televizyonu'nda yayınlanan State of the Union programında konuşan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, pandemide verilen can kayıplarıyla ilgili, "Bundan on yıllar sonra insanlar bu olaydan, bir solunum enfeksiyonunun bu kadar çok insan hayatına mal olmasından, ülkede yaşanan korkunç tarihi bir dönüm noktası olarak bahsedecek" şeklinde konuştu.

BM’den mesaj

New York Times, Pazar günü, Amerika'da Corona enfeksiyonu kaynaklı ölüm vakası sayısının 500 bine yaklaşması nedeniyle, gazetenin ön sayfasında yaklaşık 500 bin noktanın yer aldığı bir grafik yayınladı.

Amerika ayrıca doğrulanmış Corona enfeksiyonu vakalarında da 28 milyonla dünyada birinci sırada yer alıyor.

İtalya'nın kuzeyindeki Lombardiya bölgesinde bulunan Codogno'da halk, Corona salgınının bölgeye ağır darbe indirmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala sokağa maske takarak çıkıyor.
İtalya'nın kuzeyindeki Lombardiya bölgesinde bulunan Codogno'da halk, Corona salgınının bölgeye ağır darbe indirmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala sokağa maske takarak çıkıyor.

Bundan bir yıl önce İtalya'da Uzakdoğu dışında ülke içinde bulaşmayla ortaya çıkan ilk Corona virüsü vakası kayda geçmişti.

Papa Francis ve İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, ilk ülke içi Corona virüsü vakasının yıldönümünü, Corona virüsüyle mücadele eden doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarını onurlandırmak için Ulusal Sağlık Hizmeti Personeli Günü ilan ederek andı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Guardian gazetesinde Pazar günü yayınlanan yazısında "Virüs; yoksulluk, ayrımcılık, doğal hayatımıza verilen hasar ve diğer insan hakları ihlalleri nedeniyle can buldu. Pandemiye verilecek etkili yanıt birlik ve işbirliğine dayanmalı. Kutuplaştırıcı yaklaşımlar, otoriterlik ve ulusalcılık, küresel bir tehdide karşı hiçbir anlam ifade etmiyor" dedi.

Hindistan: “Aşı teslimatı gecikebilir”

Öte yandan Hindistan'daki Serum Enstitüsü'nün CEO'su, Twitter'da paylaştığı mesajında, bazı "ülke ve hükümetlerin" Corona virüsü aşılarını zamanında teslim alamayabileceğini, bunun nedeninin firmanın "Hindistan'ın olağanüstü ihtiyaçlarına öncelik verme talimatı alması ve bu öncelik göz önünde bulundurularak dünyanın geri kalanının ihtiyaçlarını dengelemesi" olduğunu söyledi. Yetkili, "Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre Hindistan'da şimdiye kadar 11 milyondan fazla doğrulanmış Corona enfeksiyonu vakası tespit edildi.

Tanzanya’da Corona’ya karşı ‘dualı’ tedavi

Doğu Afrika ülkesi Tanzanya'da ise Devlet Başkanı John Magufuli, ülkenin Corona salgınına karşı savaş verdiğini kaydetti.

Tanzanya'nın Darüsselam kentinde bir atölyede geri dönüştürülmüş plastik malzeme kullanarak siperlik üreten çalışanlar
Tanzanya'nın Darüsselam kentinde bir atölyede geri dönüştürülmüş plastik malzeme kullanarak siperlik üreten çalışanlar

Tanzanya, geçtiğimiz ilkbaharda vaka sayısı 500, ölü sayısı ise 20'yken vaka ve ölü sayısı bildiriminde bulunmayı durdurmuştu. Devlet Başkanı Magufuli ülkede Corona vakası kalmadığını, virüsün dualarla yenilgiye uğratıldığını söylemişti.
Ülkede şimdi ise bazı hükümet yetkilileri, Corona enfeksiyonu nedeniyle hayatlarını kaybetmeye başladı. Bunlardan biri, yarı özerk Zanzibar'ın Maalim Seif olarak tanınan Başkan Yardımcısı Seif Şerih Hamad.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tanzanya'da Corona virüsü enfeksiyonu vakalarının inkar edilmesini "çok endişe verici" olarak tanımladı. WHO Başkanı Tedros, Tanzanya'yı yeniden Corona vakaları bildiriminde bulunmaya ve verileri paylaşmaya çağırdı.

WHO Başkanı Tedros, yaptığı açıklamada, "Komşu ülkelere ve ötesine seyahat eden Tanzanyalılar'ın Corona virüsü testleri pozitif çıktı. Bu durum, Tanzanya'nın hem kendi vatandaşlarını koruma altına almak hem de komşu ülke nüfuslarını korumak için sağlam adımlar atması gerektiğini ortaya koyuyor" ifadelerine yer verdi.

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli
Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli

Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli, Pazar günü halkı maske takmaya teşvik etti. Ancak aşılar dahil yabancı ülkelerde imal edilen ürünlerle ilgili kaygılarını daha önce de dile getiren Magufuli, sadece Tanzanya'da üretilen maskelerin kullanılması çağrısı yaptı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin son verilerine göre küresel çapta Corona enfeksiyonu vakalarının sayısı 111 milyonu aştı, ölü sayısı ise 2 milyon 500 bine yaklaştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG