Erişilebilirlik

ABD'de Bu Yıl Kasırgaların Maliyeti Rekor Düzeyde


ABD'de Bu Yıl Kasırgaların Maliyeti Rekor Düzeyde
ABD'de Bu Yıl Kasırgaların Maliyeti Rekor Düzeyde

Missouri eyaletinin Joplin kentini yerle bir eden kasırgada 100’ün üzerinde ölen oldu. Bu, 1953'ten beri Amerika'nın yaşadığı en büyük kasırga olarak ülke tarihine geçti. Kasırganın yarattığı maddi hasarı tespit etmek haftalar sürebilir. Ancak bu yılki kasırga mevsiminin tarihin en masraflısı olacağı tahmin ediliyor.

Kasırga Joplin kentini 10 kilometre boyunca ikiye böldü. 50 bin kişinin yaşadığı kentte binlerce ev ve işyeri hasar gördü.

Arama kurtarma ekipleri hala enkaz altında canlı arıyor. Missouri Valisi Jay Nixon’a göre, kötü hava şartları bu çabaları aksatıyor:

"Çok acılı ve zorlu bir dönem yaşıyoruz. Bu durum bir süre daha devam edecek. Hava şartları yardımcı olmuyor. Şiddetli yağmurlar hala devam ediyor."

Bu yıl fırtınalarda en az 450 kişi öldü. 2011’de tarihin en çok ölüme neden olan ikinci kasırga mevsimi yaşandı. Sigorta şirketlerine göre bu yıl en çok maddi hasar kaydedilen yıl oldu.

Sigorta Enformasyon Enstitüsü'nden Michael Barry’ye göre, felaketlerin insan hayatı üzerindeki etkilerini ölçmek daha da zor olacak:

"Joplin halkı aynı yerde yaşamaya devam edip edemeyeceklerini sorguluyor."

Risk Analiz Dairesi, Nisan ayı içinde sigorta masraflarının 6 milyar dolara çıkabileceğini bildirdi. Geçen yıl sigorta masraflarının tamamı 9,5 milyar dolardı.

Başkan Barack Obama felaketin üzücü olduğunu söyledi. Başkan şunları söylemişti:

"Her ev, semt, işyeri tamir edilinceye kadar halkın yanında olacağız. Bu konuda hepimiz kararlıyız. Bundan kuşkunuz olmasın."

Kentin üçte birinin büyük hasara uğramış olmasına rağmen Sigorta Enformasyon Dairesi Sözcüsü Michael Barry, Joplin'in yeniden inşa edileceğine inanıyor:

"Kansas eyaletindeki Greensburg kenti bir iki yıl önce haritadan silinmişti. Fazla can kaybı yoktu. Ancak kent 3-4 yıl içinde yeniden inşa edildi. Joplin için de aynı umut var."

Joplin'de yaşanan trajedi Amerika'nın orta kesimlerindeki eyaletlerinde yaşanan doğal afetlerin en sonuncusu oldu. Missisippi nehri havzası hala sel suları altındayken Amerika’da 2011 fırtına mevsimi de yaklaşıyor. 1 Haziran’da başlayacak olan fırtına mevsimi en az 5 ay sürecek.


STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG