Erişilebilirlik

ABD'de Bisikletliler Artıyor


ABD'de Bisikletliler Artıyor
ABD'de Bisikletliler Artıyor

Amerika’da benzin fiyatlarının litre başına bir dolara yükseldiği bu günlerde özellikle büyük kentlerde ulaşım için bisiklete binmeyi tercih edenlerin sayısı giderek artıyor. Philadelphia bu konuda başı çeken kentlerden biri. Amerika’nın Sesi muhabiri Matthew Petrillo’nun Philadelphia’dan bildirdiğine göre Amerika’da geçen yıldan beri bisiklet satışlarında yüzde 29 artış oldu. Bu durum bisikletçi Andy Clark’ı şaşırtmıyor:

”Birçok kişi bisiklete binmenin ne kadar eğlenceli olduğunu bilir. Çocukluklarında bisiklete binenler, uzun yıllar rüzgar yüzlerine çarptığında neler hissettiklerini hatırlar. Bugünse çocukken hissettikleri o özgürlük ve heyecanı özlüyorlar.”

Amerikan Bisiklet Federasyonu Başkanı Andy Clark, caddelerde işe gitmek için bisiklete binerken çocuklukta hissedilen bu heyecan ve sevinci tatmanın zor olduğunu söylüyor. Otomobillerle aynı yolu paylaşmak zorunda olmak sadece ürkütücü değil aynı zamanda tehlikeli.

Bu nedenle yerel yönetimler güvenliğe büyük önem veriyor. Philadelphia Ulaşım Dairesi’nden Andrew Stober, caddelerin güvenli hale gelmesiyle bisikletlilerin adeta sokaklara döküldüğünü söylüyor:

”Birkaç yıl öncesine kadar caddelerde çok bisikletli görmezdik. Ancak benzin fiyatlarının artması, sağlıklı yaşam için egzersiz yapmanın önemi ve yerel hükümetlerin bisiklet sürücülerine sağladığı kolaylıklar bisiklete olan rağbeti arttırdı.”

Amerika Bisiklet Federasyonu, 44 eyalette 200 bölgeyi ‘bisiklet dostu’ ilan etti. Bu rakamlar, 10 yıl öncesine göre yüzde 25‘lik artışa işaret ediyor. Andy Clark Amerika çapında birçok kentin bisiklet modasına uyum sağladığını, büyük caddelere bisiklet yolları yapıldığını, kaldırımlarda bisiklet park etmek için özel yerler ayrılıdığını söylüyor. Boston’da geçen yıl toplam 32 kilometrelik bisiklet yolu inşa edildi. New York’ta ise 80 kilometrelik yol yapıldı. Clark anlatıyor:

”Caddelerde bisikletliler için gereken altyapının oluşturulmaya başladığını görüyoruz. Yıllar sonra ilk kez Avrupa ülkelerindeki gibi bisiklet yolları yapılıyor.”

Philadelphia’da son bir yıl içinde 600 kilometreden fazla bisiklet yolu yapıldı. Bu yollar kentin dört bir yanını sarıyor. Bisikletsever Alex Doty şunları söylüyor:

”Bisiklete binmeyi çok seviyorum. İş gününün sonunda bisikletle eve gidebilmek için can atıyorum.”

Philadelphia Bisikletliler Koalisyonu Başkanı Alex Doty, bisiklet satın alma ve onarım masraflarının otomobil almaya kıyasla çok daha ucuza geldiğini söylüyor:

”Uzun süredir işe giderken bisiklet kullananlar daha pahalı bisikletleri tercih etmeye başlayabilir ancak 100 dolarlık bir bisiklet satın alıp hemen yola çıkabilirsiniz.”

BikesBelong adlı örgütten Kate Powilson bisikletin sadece ucuz bir seçenek değil, aynı zamanda çevre dostu bir tercih olduğunu söylüyor:

”Günümüz ekonomik koşullarında herkes bisikletin yararlarını görmeye başlıyor. Kentlerin bütçelerinde yeni yollar, metro ya da banliyö treni hatları inşa etmek için para yok. Bu nedenle bisiklet ulaşım aracı olarak son derece ucuz.”

Bisikletlilerin trafiği yavaşlattığı da söylenemez.

Amerika’da bisikletle işe gidip gelenlerin sayısı 2000 yılından beri iki kat arttı. Philadelphia’da 10 binden fazla kişi işe gitmek için her gün bisikleti otomobile tercih ediyor. Benzin fiyatlarının yükselmeye devam ettiği yaz aylarında bu sayının artması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG