Erişilebilirlik

ABD'de Bireysel Silahlanma Yine Gündemde


Başkan Obama, göreve geldiğinden bu yana düzenlenen 15 silahlı saldırı sonrasında silah kontrolüne ilişkin görüşlerini açıklayan konuşmalar yaptı. California eyaletinin San Bernardino kentindeki son silahlı saldırı ise Amerika’da silah sahibi olmaya ilişkin yasaları bir kez daha tartışmaya açtı. Ancak yasaları değiştirmek, sanıldığı kadar kolay değil. Peki Amerikan Kongresi için silah yasalarını değiştirmek, niçin bu kadar zor?

Başkan Obama, San Bernardino’da 14 kişinin öldüğü son saldırı gibi her saldırı sonrasında yasaların değiştirilmesi için çağrıda bulundu: ”Bireylerin silah sahibi olmasını imkansız hale getirmeyecek ama zorlaştıracak en temel adımları atabileceğimizden emin olmak için toplum olarak kendimize dönüp bakmalıyız.”

Ancak yasaları değiştirmek üç nedenle çok zor. İlki, gelenek.

Anayasa’nın ikinci maddesi Amerikan vatandaşlarına silah sahibi olma hakkı tanıyor. Cumhuriyetçi Partili eski Kongre üyesi Vin Weber şu anda bu hakkı korumak için lobicilik yapıyor: ”Silah sahibi olmak, Amerika’nın karakteristik özelliklerinden biri, ülke olarak kimliğimizin önemli bir parçasıdır.”

İkinci neden, Ulusal Ateşli Silahlar Birliği NRA. Birlik, son üç yılda silah sahibi olmaya ilişkin lobicilik faaliyetlerine 10 milyon dolar harcadı. Bütçesi 300 milyon dolar olan birliğin 4 milyon üyesi var.

Weber, ”NRA çok güçlü çünkü siyasi sürece katılan, kendilerini ifade eden, sandık başına gidip oy veren gerçek halkı temsil ediyor" diyor.

Demokrat Parti silah kontrolünü savunurken Cumhuriyetçi Parti, buna karşı çıkıyor. Demokrat Parti’den Chuck Schumer: ”Amerikan halkı sesini duyurmayı başaramadığı sürece bu konudaki çıkmaz devam edecek.”

Üçüncü nedense kamuoyunun silah kontrolü konusunda bölünmüş olması. PEW anketine göre halkın yüzde 52’si silah sahibi olma hakkını destekliyor.

Pew Araştırma Doherty, ”Birçok Amerikalı’nın silah sahibi olma nedeni, kişisel koruma” diyor.

Kimi gruplarsa Başkan Obama’nın Kongre’yi safdışı bırakmasını istiyor. Bu gruplara göre silah üreticilerine dağıtım ağlarını açıklamaları için baskı yapmak, sattıkları silahları suç eylemlerinde kullanılan silah satıcılarını cezalandırmak daha etkili.

Anthony Bennett, ”Silah kontrolü talebinde bulunmuyoruz. Ellerine silah geçmemesi gereken kişilerin silah sahibi olmasının engellenmesini istiyoruz” diyor.

Birçok kişi yasalar değişmedikçe silahlı saldırıların devam edeceğini söylüyor ancak yasaların nasıl değiştirileceği, hala bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG