Erişilebilirlik

ABD'de Binlerce Elektronik Posta Gizlice İzlenmiş


Washington yakınlarındaki Ulusal Güvenlik Dairesi
Washington yakınlarındaki Ulusal Güvenlik Dairesi
Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesinin (NSA) kendisi tarafından açıklanan bir mahkeme kararına göre 2008 ve 2011 yılları arasında ülke içinde 56 bin e-posta ve diğer elektronik iletişimi gizlice izlediği ortaya çıktı.

Mahkeme kararı Obama Yönetiminin dairenin dinleme-izleme çalışmaları konusunda daha fazla şeffaflık sağlama çabaları çerçevesinde açıklandı. Şeffaflık çabalarını eski daire görevlisi Edward Snowden’ın bazı gizli bilgileri basına sızdırması olayının yol açtığı artan tartışmalar başlattı.

Amerikan istihbarat yetkilileri dairenin 2011 yılında, ülke dışı haberleşmeyi izleme amaçlı bir program çerçevesinde istemeden Amerikan vatandaşları arasındaki iletişimi de izlediğini fark ettiğini açıkladı. Yetkililer dairenin bunun üzerine durumu bu tür eylemlerini denetleyen gizli bir mahkemeye bildirdiğini ve mahkemenin de izleme programının ülke içi haberleşmeye karışmasını engelleyecek şekilde değiştirilmesi kararını aldığını söyledi.

2011 yılının Ekim ayında verilen 85 sayfalık mahkeme kararında Yargıç James Bates’in daha önce hükümetin programla ilgili izin almak için yanıltıcı bilgi verdiği hükmüne vardığı belirtiliyor.
İstihbarat yetkilileri ise mahkeme kararının, Ulusal Güvenlik Dairesinin Amerikan vatandaşlarının özel iletişimini kasıtlı olarak izlemediğini kanıtlamak için açıklandığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG