Erişilebilirlik

ABD'de Başkanlık Seçim Kampanyası Kızışıyor


ABD'de Başkanlık Seçim Kampanyası Kızışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Amerika’da başkanlık seçimlerine 14 ay var. Ancak yarış çoktan başladı ve iki sürpriz aday anketlerde öne çıkmış durumda. Bunlar, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat Bernie Sanders. Amerika’nın Sesi’nden Jim Malone, Trump ve Sanders’ın bu kadar ilgi görmesinin nedenlerini inceledi.

Donald Trump hedefleri konusunda asla alçakgönüllü olmadı.

Cumhuriyetçi adayların ilk televizyon tartışmasında Trump, sert söylemleri konusunda kaygı uyardırsa da hala anketlerde önde gidiyor ve büyük ilgi görüyor: “Ortadoğu’da Hristiyan oldukları için kafaları koparılan insanlar var. Sınırlarımızda insanlar öldürülüyor. Dünya yerinden oynuyor ve diğer adayların derdi benim tarzım. Daha yumuşak konuşmam gerekiyormuş.”

Trump’ın kampanyası, ülkenin durumuyla ilgili muhafazakar hayal kırıklıklarından besleniyor. Siyaset içinden gelmemesiTrump’a, seçmenlerle iletişiminde avantaj sağlıyor.

Bir diğer Cumhuriyetçi aday Jeb Bush, Trump’ın söyleminin ‘bölücü’olmasından kaygılı: “Ben de sizin gibi sistem işlemediği, devlet bize hizmet etmediği için öfkeliyim. Ancak kızgınlığın bizi felç etmesi için bir neden görmüyorum.”

Diğer adaylar da Trump’a eleştirilerini arttırdı. Kentucky Senatörü Rand Paul bu siyasi reklamı yayınladı.

Cumhuriyetçiler’in 17 aday arasında seçim yapmasına daha çok zaman var.

Uzman Josh Kraushaar, “Jeb Bush önde giden adaylardan biri ancak tartışmada çok başarılı değildi. Bu da Cumhuriyetçiler arasında favori isim olmadığını ve ön seçim sürecinin uzun süreli bir rekabete dönüşeceği sinyali veriyor” diyor.

Demokrat Parti’de de sürpriz bir aday var. Vermont Senatörü Bernie Sanders.

Sanders’ın konuşmaları büyük kalabalıklar topluyor ve güçlü aday Hillary Clinton karşısında adaylığı zor görünse de sol eğilimli Demokratlar’dan büyük destek görüyor: “Birlik olursak yeni bir Amerika inşa edebiliriz!”

Sanders New Hampshire’da yapılan son anketlerden birinde Clinton’ın önünde görünüyor. Seçmenler Clinton’un güvenilirliği konusunda kuşkulu. Clinton’ın özel e-posta hesabını devlet işleri için kullanması Amerika’da skandala dönüştü.

Clinton, “Amerika’nın liderliğinin alternatifi, başka birinin liderliği değil, kimsenin lider olmadığı bir dünya anlamına gelir” şeklinde konuşuyor.

Josh Kraushaar, Clinton’ın sorunlarının Cumhuriyetçi adaylar için siyasi malzemeye dönüştüğünü söylüyor: “Hillary Clinton’ın zayıf yanını buldular. E-posta ile ilgili skandal onları cesaretlendiriyor. Aday olmak için iyi bir zaman olduğunu düşündüler. Demokratlar’ın 2016’da zayıf kalacağını düşünüyorlar.”

Hillary Clinton’ın sorunlarını dikkate alarak, bazı Demokratlar Başkan Yardımcısı Joe Biden ya da eski başkan yardımcısı Al Gore’ın tekrar aday olmasını isteyebilir. Ancak şimdilik bu iki siyasetçiden bu konuda açıklama gelmedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG