Erişilebilirlik

ABD YPG'nin Hak İhlallerini İncelemeye Alacak


ABD YPG'nin Hak İhlallerini İncelemeye Alacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Suriye’nin kuzeyindeki Huseynya köyü enkaz halinde. Uluslararası Af Örgütü bu bölgeyi Ağustos ayında inceledi ve bir ev dışında tüm evleri yıkılmış ve yakılmış halde buldu. Örgütün elindeki uydu fotoğrafları, yıkımın boyutunu ortaya koyuyor.

Af Örgütü, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’le çarpışan YPG güçlerinin Suluk kasabasının güneyinde en az altı köyü bu şekilde yakıp yıktığını bildiriyor.

Uluslarrası Af Örgütü'nden Diana Semaan “YPG ve Asayiş adı verilen yerel Kürt emniyet güçleri IŞİD’den aldıkları bu köylere gidip önceden bir uyarı vermeden, eşyalarını bile almalarına fırsat vermeden halkı zorla köylerinden atıyor,” dedi.

Tel Diyab köyünde yaşayan Basma ve ailesi Türkiye’ye kaçmak zorunda kalmış. Basma YPG güçleri köylerine geldiğinde başlarına gelenleri şöyle anlatıyor: “Bana evimin inşasına kaç yıl önce başladığımı sordular. Ben onlara ’13-14 yıl oldu’ deyince, bana ‘bir saat içinde evinden hiçbir şey kalmayacak’ dediler.”

Uluslararası Af Örgütü'nden Semaan, çoğu Arap ve Türkmen binlerce kişinin, toplu cezalandırma kampanyası sonucu evlerini terke zorlandığını belirtiyor:

“Köylüler, aralarından birkaçının IŞİD’e destek verdiğini doğruluyor, ancak az sayıda kişi de YPG bölgeyi ele geçirince kaçmış. Ancak YPG bundan dolayı tüm köyü cezalandırmış.”

YPG sözcüsü Rdur Khalil, kimseyi evinden sürme yönünde bir politikası olmadığını savunuyor: “Ortalık yatışıncaya ya da IŞİD bölgeden tamamen temizleninceye kadar sivilleri cephe gerisine taşımak en iyi çözüm. Halkın başka yere nakledilmesi, zorunlu tahliye yoluyla istismar ya da planlı bir şekilde köylüleri yerlerinden etme anlamına gelmiyor. Asla böyle bir durum söz konusu değil.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner da, bölgede istenmedik bir sonuçla karşılaşmak istemediklerini bildirdi: “Daha önce de söylediğimiz gibi, YPG IŞİD’le mücadelede etkili oldu. Ama aynı zamanda PYD’nin yarı özerk bir bölge ya da öz yönetim kurmasını tanımayacağımızı açık bir şekilde vurguladık. Amerika Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne bağlı kalmaya devam edecek. Ayrıca bu konuda Türkiye’yle sürekli diyaloğumuz ve görüş alışverişimiz devam ediyor. Türkiye’nin endişelerini, sınırındaki güvenlik kaygılarını anlayışla karşılaşıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. PYD’nin Suriye’de yarı özerk bölgeler oluşturmasını görmek istemiyoruz. IŞİD’den kurtarılan bu bölgelerde kapsayıcı hükümetler kurulmalı ve sivil topluma geri geri dönülmeli. Bu şekilde insanlar evlerine dönebilsin.”

Ancak Uluslararası Af Örgütü, evleri yıkılanların geri dönüş umudu kalmadığının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG