Erişilebilirlik

ABD Yönetimi Mısır'a Yardımı Tartışıyor


ABD Yönetimi Mısır'a Yardımı Tartışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Başkan Barack Obama Salı günü ulusal güvenlik ekibiyle Mısır’a yardım konusunu gözden geçirdi. Yardımlar konusu özelikle Mısır’da yaşanan olaylar yüzünden daha fazla sorgulanır oldu. Mısır’daki askeri müdahaleden sonra çıkan olaylarda bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce kişi tutuklandı. Ancak Amerikalı yetkililer yıllardır müttefik olan Mısır’a yardımların askıya alındığı yönündeki iddiaları doğrulamadı.

Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi yandaşları ve karşıtları arasındaki uçurum, iki tarafa da itidalli davranmaları yönündeki uluslararası çağrılara rağmen derinleşiyor.

Ancak Amerikan hükümeti, Mursi yanlılarına yönelik baskıların ve Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik tutuklamaların devam etmesinin ikili ilişkileri etkileyebileceği yönünde Mısır’ı yeniden uyardı. Amerika’nın Mısır’a yaptığı yılda 1 buçuk milyar dolarlık yardım da bundan etkilenebilir.

Josh Earnest, “Geçici hükümet, demokratik seçimle göreve gelen bir sivil yönetime geçiş konusunda söz verdi. Geçen hafta giriştikleri, haftasonu ve bu hafta başı devam eden şiddet olaylarıysa, bu sözle çelişiyor. Bu da bizim yardım ilişkilerimizi gözden geçirmemizi gerektiren önemli bir unsur” diyor.

Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Amerika’nın Mısır’a ekonomik yardımı kesmediği konusunda ısrarlıydı. Hem Earnest, hem de Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, yardımın yasalarla belirlendiğini ve bir gecede askıya alınamayacağını söyledi: “Şu anda bütün uzmanlarımız, Mısır’a verdiğimiz yardımı gözden geçiriyor, yasal kısıtlamalar getirilebilir ­mi onu öğrenmeye çalışıyor. Bu konuda kapsamlı bir karar verilinceye kadar da yardımlar yapılacak. Ama konuyu dikkatle gözden geçiriyoruz.”

Amerikalı gazeteci Josh Rogin, Obama yönetiminin Mısır’a yaptığı askeri yardımın gelecek ay verilmesi planlanan 585 milyon dolarlık bölümünün sessiz sedasız askıya alındığını söylüyor: “Yönetim ve Beyaz Saray, Mısır’daki olayların yatışmasını ve geçici hükümetin daha kapsayıcı olmasını bekliyordu. Ancak bu şimdi mümkün görünmüyor ve Amerikan yönetimi de daha sert tedbirler içeren karşı adımlar atmaya başladı.”

Rogin, Amerika’nın Mısır’a helikopter transferini ve para yardımını durdurduğunu yazmış ve bu haberini de, adını açıklamadığı yönetim yetkililerine dayandırmıştı. Washington, Mursi’ye yapılan müdahaleyi darbe diye nitelemekten kaçınıyor. Çünkü bu şekilde tanımlaması durumunda Mısır’a yaptığı askeri yardımı iptal etmek zorunda kalacak. Bu kararı geri döndürmekse, son derece zor olabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG