Erişilebilirlik

ABD'yle Türkiye Arasında Zedelenen ‘Güven İlişkisi Yeniden Kuruluyor’


Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, iki gün süren temaslarının ardından Türkiye’den ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla dün görüşmeler yapan Tillerson basın toplantısı düzenlemedi ancak Reuter Haber Ajansı'nın aktardığına göre ABD İstanbul Başkonsolosluğu personeline ilişkilerin tamir edilmeye başladığını söyledi. “Daha önce kaybettiğimiz güveni yeniden inşa etmeye başladığımızı sanıyorum” diyen Tillerson, Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü PYD/YPG’ye Amerika’nın silah desteği vermesi gibi anlaşmazlık konuları hakkında yorum yapmadı.

Dışişleri Bakanlığı görevine geldikten sonra üç kez görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la gittikçe daha yakın bir ton yakaladıklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye ve ABD ilişkileri hakkında “gelecekteki ekonomik fırsatların güvenliğini sağlamak için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Türk tarafı henüz Tillerson görüşmeleri hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Erdoğan: “Kimse Türkiye’nin kendisine yönelik saldırıları karşılıksız bırakmasını beklemesin

Ancak bugün 22. Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK’nın Irak’taki varlığına son verilmesini istedi.

Erdoğan, “Enerji kaynaklarının güvenliği terör örgütlerinin tasfiyesine bağlıdır. Hiç kimse Türkiye’nin kendisine yönelik saldırıları karşılıksız bırakmasını beklemesin. Sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız. Bunun da bilinmesini istiyoruz. Müttefiklerimiz başta olmak üzere diğer ülkelerden beklentimiz terör örgütlerinin değil bizim yanımızda olmalarıdır” dedi.

G20 Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada “Sınırlarımızın hemen yanı başında terör örgütlerinin desteklenmesine, silahlandırılmasına, bölgede terör adacıkları oluşturulmasına kesinlikle sessiz ve tepkisiz kalmayacağız. Ülke güvenliğimizi tehdit eden oluşumlara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta tereddüt göstermeyeceğiz. Kuzey Suriye'de sözde bir Kürt devletine müsaade etmeyiz. PYD tehdidine müsaade etmeyiz. Afrin bizim için tehdittir, gerekli cevabı vereceğiz” diyen Cumhurbaşkanı’nın bugün "ancak saldırı olursa karşılık veririz” demesi dikkat çekti.

Afrin ve YPG konusunda Ankara'yla ters düşen Amerika, Türkiye’nin ısrarlı talebine rağmen daha önce Gülen cemaati olarak bilinen ancak 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası FETÖ olarak adlandırılan yapılanmanın lideri olan Fethullah Gülen ve üst düzey isimlerinin iade edilmelerini kabul etmiş değil.

Bu durum iki ülke arasında yaşanan gerilimi daha da arttırdı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG