Erişilebilirlik

ABD'yi Bekleyen Yeni Kriz: Borçlanma Tavanı


Başkan Barack Obama, Kongre’nin Ekim ayı ortasına kadar federal hükümetin borçlanma tavanını yükselteceğine inandığını açıkladı.

Bütçe yetkisi alamayan Amerikan hükümeti beş gündür kapalı tutuluyor. Ancak ülkeyi yeni bir kriz bekliyor. Kongre eğer Amerikan hükümetinin borçlanma limitini 17 Ekim tarihine kadar yükseltmezse, Washington borçlarını kapatamaz duruma gelecek. Buna Çin, Japonya ve diğer ülkeler tarafından tutulan devlet tahvillerinin faizleri de dahil.

Associated Press haber ajansına özel demeç veren Başkan Obama, Kongre’nin 16 trilyon 700 milyar dolarlık borçlanma tavanını yükseltmesini beklediğini söyledi.

Obama, Demokrat Partili Başkan olarak beşinci yılını tamamlamak üzere. Ancak yönetim, federal hükümetin bütçe politikaları, çıkarılmasına öncülük ettiği bazı yasalar ve sağlık sistemindeki değişiklikleri yüzünden Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Kongre’yle ciddi anlaşmazlıklar yaşıyor.

Başkan, Cumhuriyetçiler’le her konuda görüşmeye hazır olduğunu söylemekle birlikte, bu görüşmelerin hükümetin kapalı tutulduğu bir ortamda ve borçlanma tavanı yükseltilmeden gerçekleşmeyeceğini söylüyor. Cumhuriyetçiler, sağlık sisteminde yapılan reformlardan rahatsız ve Obamacare adıyla da bilinen yeni sağlık reformuna kaynak ayırmak istemiyor. Cumhuriyetçi Partililer, hükümet yeniden açılmadan Sağlık Reformu konusunda pazarlık başlatmak istiyor.

Ancak hükümetin faaliyetlerine kısmen son vermesi yüzünden Amerika’da kamu sektöründe çalışan 2 milyon kişiden 800 bini, zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı. Ancak hava trafik kontrol görevlileri, sınır güvenliğinden sorumlu birimler ve bazı gıda sağlığı denetçileri acil personel sayılmalarından dolayı görevlerine devam ediyor. Kısmi olarak bazı personelini zorunlu ücretsiz izne gönderen Amerika’nın Sesi de kapanma sırasında yayınlarını kesmedi.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika daha önce hiçbir zaman borçlarını ödeyemez duruma gelmedi. Birçok uzman, Washington’un 17 Ekim sınırını da sorunsuz aşmasını bekliyor. 2011 yılında Kongre’de yine borçlanma tavanını yükseltme konusunda yaşanan tartışmalar, uluslararası mali piyasaları hareketlendirmiş ve Amerika’nın ekonomik toparlanma sürecini yavaşlatmıştı. Uzmanlar, benzer sorunların önümüzdeki iki hafta içinde yaşanmasından kaygı duyuyor.

Kerry: ‘Amerika’nın küresel gücü zayıflar’

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, krizin uzamasının Amerika’nın küresel gücünü zayıflatacağı uyarısında bulundu, ama böyle bir şey beklemediğini belirtti.

Kerry, hükümetin uzun süre kapalı kalması durumunda kamuoyunun Amerikan politikalarının istikrarını sorgulamaya başlayabileceğini söyledi. Bali’deki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantılarında konuşan Kerry, krizin geçici olduğuna inandığını kaydetti.

Öte yandan Washington’da Cumhuriyetçi Partililer’in kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bazı devlet dairelerine parça parça ödenek çıkarmak için uğraşıyor. Ancak Demokrat Partililer’in kontrolündeki Senato parça bütçe geçirmeyeceğinin altını çizerek, Temsilciler Meclisi’nden gelecek bütçe tasarısının tüm kesimleri kapsaması gerektiğinde ısrar ediyor.

Başkan Obama, dün Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’a yaptığı çağrıda, bütçe yasasını Sağlık Reformu ön koşulu olmadan doğrudan genel kurul oyuna sunması çağrısını yineledi. Obama Boehner’ı, Cumhuriyetçi Partisi içindeki muhafazakar bir grup olan ‘Çay Partisi’ hareketine iyi görünmeye çalışmakla suçluyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partililer, azınlıkta olmalarına rağmen, böyle bir oylama sırasında Cumhuriyetçi üyelerden bazılarının desteğini alabileceklerini umuyor.

Zorunlu izne çıkarılanların maaşları geri ödenecek

Bu arada Temsilciler Meclisi, zorunlu izne çıkarılan devlet personelinin çalışmadığı günlerdeki maaşlarının geri ödenmesini sağlayan bir tasarıyı onayladı.

Beyaz Saray, Başkan Obama’nın bu yasayı onaylayacağını duyurmuştu. Ancak yasanın Başkan’ın imzasına sunulmadan önce Senato tarafından da onaylanması gerekiyor.

Bu arada Savunma Bakanı Chuck Hagel, bakanlığın zorunlu izne çıkarılan sivil elemanlarının önemli bir kısmının hafta içinde işbaşına dönmeye çağrılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG