Erişilebilirlik

ABD Yeniden Irak'ın İçine mi Çekiliyor?


ABD Yeniden Irak'ın İçine mi Çekiliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Batı’nın Irak’taki duruma müdahalesi giderek artıyor. Amerika ve İngiltere insani yardım sevkiyatına devam ederken Amerikan ordusu her gün İslamcı militanların hedeflerini vuruyor, Kürt Peşmergeler’e mevzilerini güçlendirme ve kaybettikleri toprakları geri alma yolu açıyor

Kuzey Irak’ta dağlara kaçan açlık ve susuzluktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olan dini azınlık mensubu binlerce kişiye havadan yiyecek ve su atılıyor.

Öteyandan Başkan Barack Obama Irak’a Amerikan kara birlikleri göndermeyeceğini yeniden vurgularken Amerika’nın hedeflerini şöyle özetledi:

“IŞİD militanlarının ülkeyi sürekli çökertecek eylemlere geçmesini önlememiz gerekiyor. Bu sorunu birkaç hafta içinde çözebileceğimizi sanmıyorum. Bu iş zaman alacak.”

İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond’a göre Irak’ta esas ihtiyaç duyulan, siyasi çözüm:

“Şu sırada insani yardıma ağırlık veriyoruz. İnsani krize çözüm arıyoruz. Ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan yeni bir hükümet kurulmasını bekliyoruz.”

Kongre’deki Obama karşıtı Cumhuriyetçiler Amerika’nın müdahalesini gecikmiş ve yetersiz olarak niteliyor. Senatör Ted Cruz bunlardan biri:

“Irak’ta olup bitenler Obama-Clinton dışpolitikasının başarısızlıklarının en son kanıtı. Başkanın IŞİD’i ciddiye almasından, nihayet liderlik göstermesinden memnunum. Ama ne yazık ki görevinin başından beri dışpolitikasına yön veren yolda ısrar ediyor. Ulaşmaya çalışacağımız iyi belirlenmiş bir hedef ortaya koymadı.”

Ancak Amerika’nın eski Irak büyükelçisi Christopher Hill’e göre Irak dünyada Amerika’nın ilgisini bekleyen sorunlu bölgelerden sadece biri:

“Herkesin dikkati Irak üzerinde. Ama dünyada Irak nedeniyle geri plana itilmiş birçok başka kriz var. IŞİD, nereden kaynaklanırsa kaynaklansın Irak’a sıçrayan Suriye’deki kötü durumun bir parçası.”

Vice News adlı bir uluslararası bir haber kanalının çektiği, Amerikan ABC televizyonunda yayınlanan görüntülerde IŞİD militanları ele geçirdikleri askeri araçlarla geçit töreni düzenler, genç yandaşlarını saflarına katar ve bir gün bayraklarını Beyaz Saray’a çekecekleri iddiasını ortaya atarken görülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG