Erişilebilirlik

Yeni Ekonomik Yardım Paketinde Uzlaşma Yakın mı?


1 Ağustos 2020 , Maliye Bakanı Steven Mnuchin ile Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows, yardım paketini görüşmek üzere Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisinde
1 Ağustos 2020 , Maliye Bakanı Steven Mnuchin ile Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows, yardım paketini görüşmek üzere Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisinde

Beyaz Saray yetkilileriyle Kongre’nin en kıdemli Demokrat üyeleri Corona virüsü pandemisi sürecinde devreye sokulan yardım paketinin yenisi için bugün görüşmelere tekrar başlıyor.

Salgının başlangıcında ekonominin ciddi oranda etkilenmesiyle beraber işlerini kaybedenlere sunulan haftalık 600 dolarlık yardım paketinin süresi geçen hafta sonlanırken, yetkililerin üzerinde çalıştıkları yeni paket işsizlere sunulacak yardımı da kapsıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato’nun Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer, Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows Cumartesi günü bir araya gelerek Cumhuriyetçiler’le Demokratlar arasında, yeni paketteki işsizlik yardımının miktarı ve süresiyle ilgili uzlaşmazlığa çözüm aradılar.

Ülke genelinde Corona virüsü vakaları Haziran ayından bu yana yeniden artışa geçmesiyle bazı kısıtlamalar yeniden gündeme gelirken, Pelosi ve Demokratlar işsizlik ödemelerinin 2020 yılı sonuna kadar aynı şekilde devam etmesini istiyor. Ancak Başkan Trump ve yönetimi haftalık işsizlik ödemelerinin 200 dolara indirilmesinden yana. Trump, bu miktarın, pandemi sürecinde işsiz kalanların kaybettiklerin maaşın ortalama yüzde 70’ini kapsayacağını savunuyor.

Pazar günü CBS televizyon kanalına konuşan Beyaz Saray Genel Sektreteri Meadows, “Hala uzun bir yolumuz var. Yakın zamanda bir çözüm olacağı konusunda iyimser değilim” dedi.

Corona virüsü salgını ardımı paketinin toplam miktarı konusunda da taraflar farklı öneriler sundu. Demokratlar yeni paketin de 3 trilyon dolar olmasını isterken, Cumhuriyetçiler bunu 1 trilyona indirme çabasında.

ABD televizyon kanalında arka arkaya röportaj veren Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’yle Maliye Bakanı Mnuchin’in görüş ayrılıkları bir kez daha gözler önüne serildi. Pelosi haftalık 600 dolarlık işsizlik yardımının hala “elzem” olduğunu söylerken Mnuchin aylık işsizlik maaşlarının normal koşullardaki maaşlara göre bir yüzde oranına dayandırılması gerektiğini savundu.

Yardımın “tamamen insanları yoksul bırakmamak için” olduğunu söyleyen Pelosi, miktarda talep ettiklerinin biraz altında bir öneriye onay verebileceklerinin altını çizdi ve Cumhuriyetçileri ise “hiçbir şeye onay vermemekle” eleştirdi.

Pelosi ayrıca yeni paketin mevcut işsizlik rakamlarına dayandırılarak onaylanması gerektiğini vurgu yaptı, bazı işsizlerin pandemi yardımı sayesinde, kaybettikleri işten kazandıkları maaştan daha fazla ödeme aldıklarıyla ilgili Cumhuriyetçilerin şikayetlerini de önemsiz bulduğunu ifade etti.

Trump’ın, yardımların geçen hafta son ermiş olmasından “büyük kaygı duyduğunu” söyledi ve Beyaz Saray’ın, sözkonusu yardımların görüşmeler devam ederken bir hafta daha uzatılması yönündeki teklifin Demokratlar tarafından reddedilmesiniyse şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi.

ABD ekonomisinin Nisan ayından Haziran ayına kadar yüzde 9,5 oranında gerilediğine ve bunun neredeyse 70 yıldır yaşanan en büyük gerileme olduğuna vurgu yapan Mnuchin, bir taraftan da 2021 yılında ekonominin tekrar rayına oturacağı görüşünü paylaştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG