Erişilebilirlik

ABD’ye ‘Zeytin Dalı Caddesi’ Mesajı


ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin A No’lu ana giriş kapısı ve aynı zamanda vize işlemleri için kullandığı giriş noktasına ev sahipliği yapan Nevzat Tandoğan Caddesi’nin adının değiştirilmesi kararı alındı.

Kararı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna dün akşam Twitter hesabından kamuoyuna açıkladı. Tuna, “ABD Büyükelçiliği önünde bulunan Nevzat Tandoğan Caddesi'nin adını 'Zeytin Dalı' olarak değiştirmek için gerekli teklifi imzaladık. Bu akşam Ankara Büyükşehir Meclisimize başkanlık önergesini sunacağız. Hayırlı olsun, aziz şehitlerimizin ruhu şad olsun. ABD Büyükelçiliği önündeki Nevzat Tandoğan Caddesi’nin adının ‘Zeytin Dalı’ olarak değiştirilmesine ilişkin önerimiz isimlendirme komisyonumuza gönderildi. İsim değişikliği önergemiz Çarşamba günkü belediye meclis toplantısında oylanarak karara bağlanacaktır” mesajlarını paylaştı. Tuna, sözkonusu isim değişikliği teklifine imza atarken olan fotoğrafını da paylaştı.

ABD’ye ‘Zeytin Dalı Caddesi’ Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Suriye’de yürütülen Zeytin Dalı Operasyonu’na atfen yapılacak isim değişikliğiyle ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne mesaj verilmesi amaçlanıyor. Ancak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin resmi adresinde ise “Zeytin Dalı Caddesi” ifadesi yer almayacak. ABD Büyükelçiliğinin adresinde, ana cadde konumundaki Atatürk Bulvarı yazılı olacak.

Tuna’nın açıklamasına göre, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yarın yapılacak oylama ile Nevzat Tandoğan Caddesi’nin adı değiştirilecek. Belediye Meclisi, Başkan Tuna ile birlikte 141 kişiden oluşuyor ve üyelerden 101 kişi AKP üyesi. Dolayısıyla AKP’nin tek başına sandalye çoğunluğu zaten cadde ismi değişikliğini yapmaya yeterli. Mecliste ayrıca 21 CHP’li, 15 MHP’li, 3 bağısız ve 1 BBP’li üye bulunuyor.

Tuna’nın cadde ismi değişikliği kararını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Tillerson ile bu hafta yapacağı Ankara ziyaretinde Türkiye – ABD ilişkilerinin geleceğine ilişkin nihai karar verileceğini duyurmasının ardından açıklaması da dikkat çekti.

Nevzat Tandoğan ismi için CHP öneride bulunacak

Bu arada CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ise, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, yapılacak isim değişikliği sonrasında Ankara’daki uygun bir caddeye Nevzat Tandoğan Caddesi’nin adının verilmesini önereceklerini açıkladı. Keskin, Belediye Meclisi’ndeki CHP Grubu’nun konuya ilişkin yazılı teklifini hazırladığını belirterek, Ankara’da Nevzat Tandoğan adını yaşatmaya devam etmek amacıyla başka bir caddeye bu ismin verileceğini ifade etti. Keskin, “CHP olarak konuyu Başkan Tuna ile de görüşme imkanımız oldu. Başka bir yerdeki caddeye Nevzat Tandoğan ismi verilmesini sağlayacağız” dedi.

Peki, Nevzat Tandoğan kimdir? Tandoğan, CHP milletvekilliği sonrasında Ankara’da 17 yıl boyunca valilik ve belediye başkanlığı görevlerinde bulundu. Tandoğan, hukukçu kimliğiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş süreçlerinde Ankara’da bulunmuş isim. Tandoğan, Türk siyasetinde, “Bu memlekete komünizm gelecekse ve yararlı ise komünizmi de biz getiririz” sözü ve 9 Temmuz 1946’da kayıtlara intihar olarak geçmiş ölümüyle hatırlanıyor. Tandoğan, dini cemaatlerce sevilmemesi ve özellikle de Nur Cemaati’nin kurucu ismi Said Nursi’nin Ankara’ya getiriliş süreciyle de biliniyor.

Nevzat Tandoğan’ın adı, sadece Çankaya İlçesi’ndeki caddede değil uzun yıllardır Tandoğan Meydanı adıyla Anıtkabir’in yakınındaki meydanda da yaşıyordu. Ancak Melih Gökçek yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, bu meydanın adını değiştirerek, 2015 yılı Nisan ayında Anadolu Meydanı yapmıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG