Erişilebilirlik

ABD'ye Göç Eden Afrikalılar'ın Sayısında Artış


Amerika, Afrikalı göçmenler için giderek daha cazip hale geliyor. Amerika’ya göç eden Afrikalılar’ın sayısı 2000 yılından beri iki kat arttı. Bu göçmenlerin çoğu savaş yorgunu ülkelerden geliyor ama birçoğu çok iyi eğitimli profesyoneller.

Pew Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre 2015 yılında Amerika’da yaşayan Afrika doğumluların sayısı neredeyde 2 milyon 100 bini buldu. 2000 yılında bu rakam 880 binken 1970’te sadece 80 bindi.

Araştırmanın yazarı Monica Anderson, rakamların her on yılda bir iki kat arttığını ve artışın devam ettiğini söylüyor.

Anderson, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ”1980’de Amerika’ya kabul edilen mültecilerin sadece yüzde 1’i Afrika ülkelerinden geliyordu. Şu andaysa bu oran yüzde 37” diyor.

Uzman, Minnesota gibi eyaletlerin demografik yapısının çok sayıda göçmen tarafından değiştirildiği görüşünde. Minnesota eyaletinde 25 bin Somali kökenli göçmen yaşıyor. Somalililer, yabancı bir ülkede doğan ve şu anda Minnesota’da yaşayanların beşte birini oluşturuyor.

Amerika’da yaşayan en kalabalık Afrika diyasporasını 327 bin nüfusla Nijeryalılar oluşturuyor. Nijeryalılar’ı 222 bin nüfusla Etiyopyalılar, 192 binle Mısırlılar izliyor. Afrikalı göçmenler en çok Texas, New York, California ve Maryland eyaletlerine yerleşiyor.

Monica Anderson, Amerika’daki bu eyaletlerin geçmişe oranla bugün daha çok Afrikalı’ya evsahipliği yaptığını kaydediyor. Afrikalılar, yaşadıkları toplumlardaki göçmen nüfusu yeniden şekillendiriyor.

Afrikalılar hala küçük bir göçmen grubu

Bu artışa rağmen Afrikalı göçmenler hala Amerika’daki toplam göçmen nüfusun oldukça küçük bir kesimini oluşturuyor. Göç Politikaları Enstitüsü’nden uzman Randy Capps, bunun gerek tarihi, gerekse coğrafi nedenleri olduğunu söylüyor.

Uzman, Afrika’nın Amerika’ya uzak olmasının önemli bir etken olduğunu vurguluyor. Amerika’ya göç etmeye yetecek miktarda geliri olanların sayısı oldukça az. Öte yandan 1965 yılında imzalanan Göçmenlik Yasası’na kadar Afrika’dan Amerika’ya yasal yollarla göç etmek kolay değildi.

Başkan Lynson Johnson’ın imzaladığı Göçmenlik ve Tabiyet Yasası, bireylerin ulusal kimliklerine dayalı kota sistemini ortadan kaldırdı. Bu şekilde her ülkeden göçmenlerin fırsatlardan eşit şekilde yararlanmaları sağlandı. Hart-Celler Yasası sayesinde göçmen aileler Amerika’da yeniden biraraya gelme şansı buldu, kalifiye göçmenlerinse Amerika’ya daha kolay yerleşmesinin önü açıldı.

Günümüzde Amerika’ya onbinlerce Somalili, Sudanlı, Kongolu ve Eritreli mülteci ayak basıyor. Ancak yüksek eğitim almış çok sayıda Afrikalı doktor ve mühendis de daha iyi bir hayat arayışı içinde Amerika’ya göç ediyor.

Uzman Randy Capps, 2013 yılında Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerden gelen Afrikalı göçmenlerin yüzde 38‘inin lisans ya da yüksek lisans derecesi olduğunu söylüyor. Amerika’ya gelen tüm göçmenler arasında üniversite lisans ya da yüksek lisans derecesi sahibi olanların oranı, yüzde 28. Öte yandan Amerika’da doğanlar arasında bu oran, yüzde 30.

Trump göçmen akışını durduracak mı?

Amerika’nın göçmenlik politikasındaki değişikliklerin Afrika kökenli göçmenleri nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek. Başkan Trump’ın imzaladığı kararname, üç Afrika ülkesi Libya, Somali ve Sudan’dan gelen göçmenlere Amerika’ya giriş yasağı koymuş ve mülteci yerleştirme programını askıya almıştı.

Kararnamenin uygulanması, mahkeme kararıyla durduruldu. Trump ve ekibi, göçmenlikle ilgili yeni bir kararname üzerinde çalışıyor.

Cumhuriyetçi Parti Arkansas Senatörü Tom Cotton, Amerika’nın göçmenlere verdiği oturma ve çalışma izni olan yeşilkart sayısının bir milyondan 500 bine indirilmesini önerdi.

Randy Capps, Trump’ın göçmenlikle ilgili politikalarının Amerika’ya daha az yabancı öğrenci ya da turist gelmesine yol açıp açmayacağını söylemek için henüz erken olduğu görüşünde.

Capps, ”Amerika’nın şu anda güçlü bir iş pazarı var. Afrikalı göçmenlerin gitmeyi düşündüğü diğer ülkelere oranla Amerika’daki iş piyasası daha büyük. Amerika’ya yerleşen Afrikalılar oldukça başarılılar. Göçmenlik politikasında çok ciddi değişiklikler olmadığı sürece Amerika, göçmenler için cazibesini koruyacak” diyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG