Erişilebilirlik

ABD'ye Gelenler Vize Sürelerini Aşıyor


ABD'ye Gelenler Vize Sürelerini Aşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

İç Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 45 milyon yabancı ziyaretçinin 30 Eylül’den önce Amerika’dan çıkış yapması gerekiyordu. Ancak İç Güvenlik Bakanlığı’na göre bunlar arasından 416 bin 500 kişi, kalış sürelerini aştı. 66 bin 500 kişiyse süreleri dolmasına rağmen Amerika’da kalmaya devam etti, ancak daha sonra ülkeden ayrıldı.

Yabancıların çoğu Amerika’ya iş ya da turizm amacıyla geliyor. Ya belirli bir süre için vize alan, ya da Amerika’nın vize muafiyet anlaşması olan ülkelerden gelen bu ziyaretçiler, Amerika’ya hava ya da denizyoluyla gelenlerin yüzde 85‘ini oluşturuyor.

Vize Muafiyet Programı’na dahil 38 ülkeden gelen ziyaretçiler, süreleri dolmasına rağmen Amerika’da kalmaya devam edenler arasında en düşük orana sahip. Bu 38 ülke vatandaşlarının kalış süresini aşma oranı, binde 6 buçuk. Bu ülkelerden hiçbirinin kalış süresini aşma oranı yüzde 2 buçuğun üzerinde değil.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın verileri kapsamında olan diğer 154 ülke vatandaşlarınınsa Amerika’da kalış sürelerini aşma oranı toplamda yüzde 1,6. On ülke vatandaşınınsa yüzde 10’u aştığı görülüyor. En yüksek orana sahip ülkelerin Amerika’ya en az sayıda ziyaretçi gönderen ülkeler olması, dikkat çekici. Amerika’ya her yıl yüzbinlerce vatandaşını iş ya da turizm amacıyla gönderen ülkeler içinse bu oran yüzde 2‘nin altında.

İç Güvenlik Bakanlığı, Amerika’da kaç kişinin vize süreleri dolmasına rağmen kalmaya devam ettiğini gösteren kapsamlı bir araştırma yapılmasını engelleyen iki büyük açık olduğunu bildiriyor. Bunlardan ilki, Amerika’ya Kanada ve Meksika’dan karayoluyla giriş yapanlarla ilgili veri eksikliği. Geçen yıl Amerika’ya karayoluyla 200 milyon ziyaretçi giriş yaptı. Bakanlık yetkililerine göre, bu ziyaretçilere ilişkin veriler yeni istatistiklerde yer alacak.

Bir diğer sorun ise vize türleriyle ilgili. İç Güvenlik Bakanlığı, istatistiklerin şimdiye kadarki en geniş vize kategorilerini içerdiğini bildiriyor. Bakanlık, öğrenci ve öğretim görevlilerine ve değişim programları kategorisinde verilen F, M ve J tipi vizeleri de istatistiklere dahil etmek istiyor.

Amerika’ya yabancı ülke vatandaşları tarafından yapılan giriş-çıkışlar, kabul edilen Suriyeli mülteci sayısının arttırılmasıyla ilgili tartışmalar yüzünden gündemde. Kimileri, teröristlerin mültecilerin arasına sızabileceği korkusuyla mülteci kabulüne daha sıkı kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Kongre, vize muafiyet programına bazı kısıtlamalar getiren yeni uygulamaları Aralık ayında yürürlüğe koydu. Yeni yasa uyarınca İran, Irak, Suriye ve Sudan’dan çifte vatandaşlıkları bulunan ya da son beş yıl içinde bu ülkelere gidenler vize muafiyet kapsamı dışında tutulacak ve Amerika’ya giriş yapmak için vize almaları gerekecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG