Erişilebilirlik

Trump ABD'nin WHO'ya Katkısını Yeniden mi Başlatacak?


Başkan Donald Trump, ABD’nin mali katkısını askıya aldığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hakkında bir dizi seçeneği değerlendirdiklerini belirtti. Trump bu seçenekler arasında, Washington’ın WHO’ya önceden sağladığı katkının yüzde 10 civarını ödemesinin bulunduğunu kaydetti.

Cumartesi sabahı Twitter üzerinden konuyla ilgili bir mesaj paylaşan Trump, nasıl bir adım atılacağına ilişkin son kararın verilmediğini ve ABD’nin WHO’ya mali katkısını askıda tutmaya devam ettiğini bildirdi.

Trump 14 Nisan’da ülkesinin WHO’ya mali katkısını askıya almış, gerekçe olarak da örgütün ‘’Çin odaklı’’ politikalar izlediğini savunmuştu. Trump, WHO’yu, Corona virüsü salgınıyla ilgili olarak Çin’in ‘’dezenformasyonuna’’ prim vermekle suçluyor.

Başkan Trump, WHO’nun faaliyetleri üzerinde yönetim olarak bir inceleme başlattıklarını da açıklamıştı. WHO yetkilileri ise bu suçlamaları reddediyor. Çin de salgınla ilgili olarak ‘’şeffaf’’ ve ‘’açık’’ olduklarını savunuyor.

Amerika'daki Fox News televizyon kanalı, taslak bir mektuba atıf yaparak, Trump’ın WHO’ya sağlanan ödenekleri kısmen geri başlatmayı ve Çin’in sağladığı seviyeye indirmeyi planladığı yönünde Cuma gecesi bir haber geçti.

Amerika, yılda 400 milyon dolar civarında bir ödenekle WHO’ya en çok mali katkıda bulunan ülkeydi. Amerika'nın, Fox News’ın haberinde belirtildiği gibi katkısını Çin’inkiyle aynı seviyeye indirmesi halinde, kuruma yeni katkısı yılda 40 milyon dolar civarında olacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG