Erişilebilirlik

ABD ve Türkiye Stratejik Mekanizmayı Başlattı


Washington ve Ankara, Ekim ayında Başkan Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Roma’da yapılan görüşmede varılan mutabakat kapsamında, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nı bügünden itibaren başlattıklarını açıkladı.

İki ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’la Ankara’da heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

Görüşmede ekonomik ve savunma işbirliği, terörle mücadele, bölgesel ve küresel meseleler dahil olmak üzere iki ülkenin ortak çıkarlarının bulunduğu konu başlıklarının gözden geçirildiği kaydedildi.

Türkiye ve ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına dair ortak taahhütlerini yineledikleri ifade edildi.

ABD’nin de “Türkiye’nin savaşa adil ve diplomatik bir çözüm bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla sergilediği çabaları memnuniyetle karşıladığı” belirtildi.

ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ankara’yı ziyaret edecek

Ortak açıklamada ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Marisa Lago’nun, Stratejik Mekanizma’nın ekonomik ve ticari boyutundaki işbirliğini geliştirmek üzere 5-6 Nisan 2022 tarihlerinde Ankara’yı ziyaret edeceği kaydedildi.

Türkiye ve ABD’nin, Stratejik Mekanizma çerçevesinde Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantıyı bu yıl içinde yapmayı planladıkları ifade edildi.

XS
SM
MD
LG