Erişilebilirlik

ABD ve Türkiye Ekonomik İlişkileri Güçlendirmek İstiyor


İstanbul’da dün iş dünyasıyla buluşan ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank bugün de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la görüştü. ABD-Türkiye Ekonomik ve Ticari Stratejik İlişkiler Çerçevesi İkinci Bakanlar Kurulu toplantısında biraraya gelen taraflar, ticaret, enerji, finans ve yatırım alanlarında işbirliği imkanlarını masaya yatırdı.

ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Türkiye ve ABD'nin tarihi, sarsılmaz çok yakın bir dostluğu bulunduğunu söyledi. Birçok ABD kurumunun bu süreci güçlendirmek için çalıştığını vurgulayan Kirk, ''gelişen ve olgun bir ilişki olmasını bekliyoruz. Önemli olan, zorlukların nasıl aşılacağını bulmak ve ortaklık ruhunu yansıtmak. Bence, gerçekten geleceğimiz çok çok parlak olacak'' dedi.

Türk tarafı adına konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise girişimcilik, şeffaflık, fikri mülkiyet hakları, vize muafiyeti, kobiler arasındaki işbirliği ile Türkiye'nin yeni Yatırım Teşvik Sistemi'nin tartışıldığını söyledi.

Babacan: ABD’yle havacılık ve savunma alanlarında işbirliği imkanlarını görüştük

ABD’nin kamu alımlarının değerlendirildiğini söyleyen Ali Babacan, “farklı ürünlerin ihracatı, ithalatı ile ilgili sorunlara çözüm yöntemleri aradık. Yenilenebilir enerji verimliliği üzerinde durduk. İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması, ABD ile Türkiye konusunda nasıl bir işbirliği olabilir bunları ele aldık. Havacılık, savunma ve üçüncü ülkelerde beraber neler yapabiliriz, bu önemli bir gündem konusuydu” dedi.
Toplantıda ABD’nin vize başvurularını daha kısa sürede sonuçlandırması talebi de Amerikalı yetkililere iletildi.

ABD-Türkiye Ekonomik ve Ticari Stratejik İlişkiler Çerçevesi Üçüncü Bakanlar Kurulu toplantısı 2013’te Washington’da yapılacak.

Akşam saatlerinde ABD Ticaret Müsteşarlığı Çalışma Ofisi'nin Ankara Sanayi Odası binası hizmete açıldı. Törene ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı.

Blank: İkili ticaret hacmimiz 20 milyar dolara yükseldi

Amerikan ticaret heyeti dün hem TÜSİAD, hem de TOBB yöneticileriyle buluştu. Türkiye-ABD Çalışma Yemeği’nde konuşan ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank, ''Türkiye küresel bir ekonomik oyuncu olarak yerini aldı. İkili ticaretimizin meyvesi olarak ticaret hacmimiz 20 milyar dolara yükseldi. Özellikle 2012 yılında Türkiye'nin ABD'ye ihracatı güçlendi. Her ay yarım milyar dolardan fazla arttı” dedi.

2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’de en fazla yatırım yapan beşinci ülke oldu. Ancak ABD tarafı, Türk yatırımcısının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yatırım iştahını yetersiz buluyor.

Ticaret Bakan Vekili Blank, “eğer ABD'de Türk yatırımını arttırırsak, bunun sayesinde daha fazla Türk ihracatı da olacaktır ABD'ye. Çünkü yatırımla, ihracat arasında çok yakın bir ilişki vardır. Örneğin bir Türk kiremit şirketi Indiana'da 12 milyon dolarlık bir yatırım yapmaktadır. Bunun gibi pek çok başarı öyküsüne ihtiyacımız var. Mesajım çok net, birlikte daha ileriye gidebiliriz. Yeni ortaklıklar oluşturarak ekonomik istikrarı Ortadoğu'daki ülkelere de götürebiliriz” dedi.

Kirk: Biz size uçak satıyoruz siz turizmi geliştiriyorsunuz

ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk, dış ticaretin neden her zaman daha çok Amerika lehine geliştiği yönündeki soruya, “İthalat her zaman kötü bir şey demek değildir. Mesela havacılık sektörüne yaptığınız yatırım ve ABD'den aldığınız uçaklar sayesinde turizminizi geliştiriyorsunuz. Konuya sadece bir ihracat eksiği ya da açığı olarak bakmamak lazım. Mesela biz size uçak satıyoruz. Ama bizde de kültürel ve tarihi yerler yok sizdeki gibi, biz de size geliyoruz” yanıtını verdi.

ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank ve ABD Başkanı Dış Ticaret Özel Temsilcisi (USTR) Ron Kirk, TÜSİAD’a yaptığı ziyarettte Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ile aralarında Tayfun Bayazıt, Adnan Nas ve Şerif Egeli’nin de bulunduğu TÜSİAD yöneticileriyle bir araya geldi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG