Erişilebilirlik

ABD ve Türkiye’den ‘Stratejik Ortaklık’ Açıklaması


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ortak basın toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamayla iki ülke ilişkilerinde “stratejik ortaklık” mesajı verildi.

ABD ve Türkiye ilişkilerinde son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’deki PYD-YPG yapılanmasını hedef alan askeri operasyonu nedeniyle tırmandığı gözlemlenen gerilimde “yumuşama” sinyali geldi.

Çavuşoğlu, Tillerson’un Ankara ziyareti öncesinde “ABD'yle ilişkileri ya düzelteceğiz ya da bu ilişkiler tamamen bozulacak” demişti. Tillerson’ın dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun da katıldığı 3 saat 15 dakikalık görüşme sonrasında bugün yapılan açıklamada, “ilişkileri normalleştirme” kararı alındığı belirtildi. Yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti ve ABD, müttefik ve stratejik ortak olarak, birbirlerinin güvenliklerine ve savunmalarına karşılıklı ve tartışmasız bağlılıklarını teyit ederler” ifadesi kullanıldı.

Ortaklık mekanizması Mart ayında kurulacak

Açıklamada, ABD ve Türkiye’nin 65 yıldır NATO’da müttefik ve stratejik ortak olduğu belirtilerek, her iki halk tarafından dünya genelinde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve bireysel özgürlüklerin teşvik edileceği dile getirildi.

Bu stratejik ortaklık ilişkisini yürütmek üzere Çavuşoğlu ve Tillerson’un ifade ettiği ortak komiteler gibi bir mekanizma oluşturulacağı da açıklamada yer aldı. Açıklamada, “İki devlet, uzun süreli müttefikliğin ışığında, ikili ilişkilerde öne çıkan meseleleri çözme konusundaki vaadini teyit eder. İki taraf, bu amaca yönelik olarak, sonuç odaklı bir mekanizma oluşturulması konusunda anlaşmaya varmıştır. Söz konusu mekanizma en geç Mart ayı ortasına kadar hayata geçirilecektir” denildi.

“Terörle mücadele” ortak açıklamada

Açıklamada, ABD ve Türkiye ilişkilerinde ortak küresel bir gündem olduğu da vurgulandı. Bunun terörle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme, Suriye ve Irak dahil Orta Doğu’ya kalıcı barış ve istikrar getirme, enerji güvenliğini sağlama ve radikalleşme, şiddete varan aşırıcılık ve İslam karşıtlığıyla mücadele olduğu duyuruldu.

Türkiye’nin özellikle Afrin’e yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçesi de olana “terörle mücadele” başlığı açıklamada önemli yer tuttu. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti ve ABD uzun süreli müttefikler olarak, terörizmin her türü ve biçimiyle ortak mücadeleye olan kararlılıklarını teyit ederler. Türkiye ve ABD, DEAŞ, PKK, El Kaide ve diğer tüm terör örgütleri ve bunların uzantılarıyla mücadele konusundaki kararlılıklarını tekrarlarlar. İki taraf, İki ülke halkını doğrudan hedef alan terör tehditlerine karşı meşru müdafaa hakkını tanırlar” denildi.

Türkiye, ayrıca Zeytin Dalı Harekatı çerçevesinde, “terör örgütü PKK’nın Suriye kolu” olarak nitelendirdiği PYD-YPG’nin, Arap nüfusuna ait yerleşim bölgeleri olan Afrin ve Menbiç’te zorla nüfus değişimi yapıldığını belirtiyordu. Türkiye’nin Suriye’de nüfus değişimi tepkisinin de ortak açıklamaya girmiş olduğu görüldü. Bu çerçevede, açıklamada, “Türkiye ve ABD, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin muhafazasına olan bağlılıklarını teyit ederler. Bu amaçla, Suriye içerisinde oldubittiler yaratılmasına ve demografik değişimlere yönelik tüm girişimlere kararlılıkla karşı dururlar. Suriye’nin dönüşümü ve istikrarlaştırılması konusunda eşgüdüm içerisinde olmaya kararlıdırlar” denildi.

Suriye’de barış için BM ve Cenevre Süreci adres gösterildi

Ortak açıklamada, Suriye’de çözüm açısından Birleşmiş Milletler (BM) ve Cenevre Süreci’nin altının çizilmesi de dikkat çekti. Açıklamada, “Türkiye ve ABD, Suriye krizi için yalnızca siyasi bir çözümün söz konusu olabileceği ve bunun yaşayabilir bir siyasi dönüşüm gerektirdiği hususunu teslim ederek, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında belirtilen yerleşik parametreler ve Cenevre Süreci çerçevesinde, bu sonucun elde edilmesi için işbirliklerini yoğunlaştırmayı kabul ederler” denildi.

Suriye’de çözüm açısından Türkiye’nin, Rusya ve İran ile birlikte yürüttüğü Astana Süreci ile son olarak Soçi’deki “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi” girişimi söz konusu. Ancak ABD ile Türkiye’nin açıklamasında, Ankara açısından da Rusya ve İran ile yürüttüğü süreçlerden söz edilmemesi ve sadece BM’nin adres gösterilmesi dikkat çekti.

FETÖ adını geçirmeden darbe girişimi vurgusu

Açıklamada, Türkiye’nin 2016 yılındaki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in liderliğini üstlendiği yapılanmadan söz edilmedi. Ancak ABD’nin darbe girişimine yönelik tutumu yinelendi. Açıklamada, “ABD, Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen hain darbe girişimini kınar ve Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş hükümetiyle ve Türk halkıyla tam dayanışma içerisinde olduğunu belirtir” denildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG