Erişilebilirlik

ABD ve Taleban Arasındaki Görüşmeler Devam Edecek


ABD'nin Afganistan barış görüşmelerinden sorumlu özel temsilcisi Zalmay Khalilzad (Arşiv)
ABD'nin Afganistan barış görüşmelerinden sorumlu özel temsilcisi Zalmay Khalilzad (Arşiv)

ABD ve Taleban arasında Katar’ın başkenti Doha’da yürütülen barış görüşmelerinin sekizinci turu yarın (Pazar) devam edecek.

Taraflar bugün iki buçuk saat süren görüşmenin ardından açıklama yapmadan ayrılmıştı. Ancak sonradan yapılan açıklamada, sekizinci tur görüşmelerin yarın devam edeceği bildirildi.

Görüşmeden önce taraflar bir anlaşmaya yakın olduklarını belirtmişti. Yetkililer, görüşmelerin son turunun Afganistan’da 18 yıldır devam eden savaşı sona erdirme yolunda kilit öneme sahip olduğunu vurgulamıştı.

ABD'nin görüşme heyetinin liderliğini yapan Büyükelçi Zalmay Khalilzad Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Taleban bir anlaşmaya varma işareti veriyor. Biz iyi bir anlaşma yapmaya hazırız" dedi.

Ancak varılacak anlaşmanın içeriği konusunda taraflar görüş ayrılığı yaşıyor.

Taleban’ın görüşme heyeti sözcüsü Süheyl Şahin, VOA’ya yaptığı açıklamada tarafların bir yıldır sıkı bir şekilde çalıştığını ve tüm ana sorunlara değinen bir taslak metni tamamlama aşamasında olduğunu söylemişti. Şahin’e göre bu taslakta Taleban, ABD askerlerinin ülkeden aşamalı olarak çekilmesi karşılığında kendi kontrol ettikleri topraklarda uluslararası terör unsurlarının barındırılmayacağı güvencesi veriyor. Taleban’ın kontrolundaki topraklarda üslenen el Kaide ve IŞİD unsurları bazı terör saldırılarını bu üslerden yönetiyor.

Şahin, sonradan attığı Twitter mesajında ABD heyetiyle görüşmelerin birkaç gün daha devam edeceğini bildirdi. Şahin mesajında, "Amerikalılar'la bir anlaşmaya varılması durumunda, tüm yabancı askerler belirli bir takvim çerçevesinde Afganistan'dan ayrılacak ve bu da Afgan taraflar arasındaki görüşmelerin yolunu açacak" diye yazdı.

Khalilzad ise anlaşmayı farklı yorumluyor. "Biz çekilme anlaşması değil, barış anlaşması yapmaya çalışıyoruz" diye yazan Afgan asıllı Amerikalı diplomat bugünkü görüşmelerden önce attığı Twitter mesajında, "Afganistan'daki varlığımız koşul-temelli olduğu gibi, çekilmemiz de koşul temelli olacak" diye yazmıştı.

"Koşul-temelli" ifadesi, Taleban tarafında, örgütün anlaşmaya varmadan önce ateşkesi kabul etmesi olarak algılandı. Taleban sözcüsü, olası ateşkesin ancak Afgan tarafların birbiriyle yapacağı görüşmede ele alınabileceğini savunuyor.

BM: “Temmuz 2019 sivil kayıplar açısından en kanlı ay oldu

Birleşmiş Milletler’den yapılan son açıklamada, Afganistan’a Temmuz ayında sivil ölümlerde ani bir artışa dikkat çekiliyor. BM açıklamasında Temmuz ayında 1500’ü aşkın sivil öldü ya da yaralandı. Rakam Mayıs 2017’deki rekordan bile fazla. Sivil ölüm ve yaralanmalarının çoğuna el yapımı patlayıcılar yol açıyor.

BM’nin Afganistan Özel Temsilcisi Tadamichi Yamamoto, son dönemde barış çabalarıyla birlikte silahlı çatışmaların da aynı oranda yoğunlaştığına dikkati çekti.

Başkan Donald Trump da ABD’nin tarihin en uzun denizaşırı askeri misyonunu aşamalı olarak sona erdirmeye niyetlendiğine işaret ediyor. Washington’un tahminlerine göre Afganistan savaşı ABD’ye bir trilyon dolara ve 2400 askerin hayatına mal oldu.

ABD ve Taleban’ın barış yapması durumunda varılacak anlaşma, Taleban’ın zaman kaybetmeden Afgan hükümetiyle diyaloğa başlamasını da öngörüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG