Erişilebilirlik

ABD ve Rusya’dan Karşılıklı ‘Afganistan’ Suçlamaları


Rus ve Amerikalı yetkililer, Afganistan’a dair politikaları hakkında birbirlerine suçlamalar yöneltti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova’da yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump’ın yeni Afganistan stratejisinin ana odağının “güç yöntemleriyle düzenleme” olmasından üzüntü duyduğunu söyledi. Lavrov, “Bunun nafile çaba olduğundan eminiz” dedi.

Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili ise Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Trump’ın ulusa seslendiği Afganistan stratejisi açıklamasının, “sadece askeri bir strateji olmadığını” belirtti. Yetkili, “Bu stratejinin güçlü bir diplomatik ve siyasi, hatta ekonomik öğesi de var. Dolayısıyla, bunun sadece askeri bir strateji olduğunu söylemek gerçeği yansıtmıyor” diye konuştu.

Amerikalı yetkili, Ruslar’ın, “ABD’nin Afganistan’daki rolü hakkında hiç yardımcı olmayan bazı propagandalar yaydığını” savundu.

Yetkili, “(Ruslar) Bölgedeki ünümüzü zedeleme ve Amerika’nın hedefleriyle ilgili yanlış bilgi yaymaya çabalıyor. Bu beni şaşırtmıyor çünkü Ruslar kendilerini bölgede nüfuz rekabeti içerisinde görüyor” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Salı günü yaptığı açıklamada, “Rusya Taleban’a silah tedarik ediyorsa bu kesinlikle uluslararası standartların ihlalidir” demişti.

Bugün gazetecilere konuşan Lavrov ise, “Taleban’ı desteklemek, hatta silahlandırmakla suçlanmamızın ilk örneği değil. Bunu destekleyici tek bir delil sunulmadı” diye konuştu.

ABD’nin Afganistan’daki en üst düzey komutanı John Nicholson da Kabil’de yaptığı açıklamada Taleban’a doğrudan çağrıda bulunarak, “Tek bir seçeneğiniz var: Kendi insanınıza karşı savaşmayı, masum sivilleri öldürmeyi, Afgan halkına güçlük ve dert çıkarmayı bırakın. Silahlarınızı bırakın ve Afgan toplumuna katılın. Bu ülke ve kendi çocuklarınız için daha iyi bir gelecek inşa etmeye yardımcı olun” diye seslendi.

Taleban’ın savaş sahasında kazanamayacağını, onlar açısından barış sürecine katılmanın zamanı olduğunu belirten Nicholson, IŞİD’in de ülkenin doğusundaki Nangarhar bölgesinde “ezildiğini” belirterek, “Onların peşini bırakmayacağız ve nereye giderlerse gitsinler yok edeceğiz” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG