Erişilebilirlik

ABD ve Rusya Arasındaki Diplomatik Bina Krizi Çözülür mü?


ABD ve Rusya Arasındaki Diplomatik Bina Krizi Çözülür mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Geçtiğimiz Aralık ayında eski Başkan Barack Obama’nın kararıyla el konulan Rusya’ya ait binalar, Moskova ve Washington arasında gerginlik konusu olmaya devam ediyor. Obama yönetimi, Moskova’nın 2016 yılında yapılan Amerika başkanlık seçimlerine müdahale ettiği suçlamasıyla 35 Rus diplomatı sınır dışı etmiş, Rusya’ya ait iki binayı da kapatmıştı. Kremlin Trump yönetiminden binaların iadesini istiyor ve sabrının taşması halinde Washington’a misilleme uyarısında bulunuyor.

Moskova ve Washington arasındaki anlaşmazlığın merkezinde, biri Maryland’de, diğeri New York’ta bulunan Rusya’ya ait iki bina grubu var. Rusya, bu binaların dinlenme amacıyla kullanıldığını savunuyor. Amerika istihbarat yetkilileriyse, binaların, izleme amaçlı kullanıldığını söylüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, görüşmelerin durumu hakkında veya Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, bazı şartlar karşılığında, binaların Rusya’ya iadesine sıcak bakıp bakmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti: “Ben konuyu bu şekilde yorumlamıyorum. Ayrıca buradaki önceliğimiz, Amerika ve Rusya’yı, iyi ve güçlü bir ilişki kurabilecekleri bir noktaya getirmek. Böylece, bazı alanlarda işbirliği yapabiliriz.”

Rusya’ysa misilleme tehdidini sürdürüyor: “Bu durum, standart bir Sovyet ve Rus diplomasisi. Casuslarını yakalayıp, sınır dışı ettiğimizde, onlar da aynı sayıda Amerikalı diplomatı sınır dışı eder. Yani suçlu olduklarını asla kabul etmezler. Biz onların eylemleri sonucunda adım attığımızda, onlar da karşı adım atıyorlar. Rusya’nın diplomasi anlayışı bu.”

Atlantik Konseyi'nden Büyükelçi John Herbst, Moskova’nın çeşitli şekillerde misilleme yapabileceğini söylüyor: “Bizim de Rusya’da en az bir tane dinlenme tesisimiz var. Ona el koyabilirler. Obama bu adımları attığında, büyükelçiliğimizde görev yapan diplomatların çocuklarının gittiği okulu kapatacaklarına dair söylentiler vardı. Bu gerçekten çok kötü olur. Eğer böyle bir şey yaparlarsa, bizim vereceğimiz tepkinin de çok sert olmasını umuyorum.”

Hafta başında Washington’da, Amerika Dışişleri Bakanı Yardımcısı Thomas Shannon’la görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov, tesisleri geri almaya yaklaştıklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG