Erişilebilirlik

ABD Ve Rusya Arasında Siber Gerilim


Cyber
Cyber

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “Rus bilgisayar korsanları ile ilgili konular seçim öncesi özellikle alevlendiriliyor. Şu anki yönetim de bu kirli yöntemlere karşı değil” dedi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün açıklamasında, “Bu hırsızlık ve ifşalar, Amerikan seçim sürecini müdahale niyeti taşımaktadır. Bu çabaların kapsamına ve hassasiyetine bakacak olursak, sadece üst düzey Rus yetkililerin bu tür eylemlere izin vermiş olduğunu anlıyoruz” dendi.

ABD istihbarat yetkilileri, Rusya’nın Avrupa ve Asya’da kamuoyunu etkilemek için benzer teknikler kullandığını belirterek, haftalardır şüphelerini dile getiriyordu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir yetkili, ABD istihbarat servislerinin elde ettikleri son bilgilerle bu durumdan daha emin olduğunu ve bu bilgiyi kamuoyu ile paylaştığını kaydetti.
Bir başka yetkili de, “Bilginin acilen paylaşılması gerekiyordu ki yerel yetkililer seçim öncesi altyapıyı güçlendirsin” diye konuştu. Şu anda en az 21 eyalet, İç Güvenlik Bakanlığı’ndan siber güvenlik danışmanlığı alıyor.

Yetkililer, Rusya’yı resmen suçlasa da siber saldırıların bitmesini beklemiyor. Beklenti, Rusya’nın gerilim yaratacak ama düşmanlığı tırmandırmayacak kadar seviyede saldırılarını sürdürecek olması. Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir yetkili ABD’nin bu saldırılara cevap vereceğini de söyledi.

ABD şimdilik, Rusya’nın siber saldırılarını savaş nedeni olarak nitelemekten kaçınıyor. ABD yönetiminden bir yetkili, saldırılar demokrasi için önemli sistemleri hedef alsa da, her saldırının ayrı aydı değerlendirilmesinin daha yararlı olacağını belirtti. Bu şekilde verilecek yanır da diplomatik, ekonomik ya da siber olabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG