Erişilebilirlik

ABD ve Rusya Arasında Anlaşma


Rusya'ya ait bir Su-34 uçağı
Rusya'ya ait bir Su-34 uçağı

Amerika ve Rusya, Suriye hava sahasında uçan uçaklarının birbirlerinden “güvenli mesafede” durması konusunda mutabakat muhtırası imzaladı. Anlaşma imzalanır imzalanmaz yürürlüğe girdi.

Pentagon sözcüsü Peter Cook, “güvenli mesafe” konusunda ayrıntı vermedi, ancak Amerikan pilotlarının bu mesafeyi bildiğini söylemekle yetindi. Cook, “Tehditkar ya da hasmane olarak algılanan her şey, anlaşmanın ihlali olarak değerlendirilecek” diye konuştu.

Rus tarafının anlaşmanın ayrıntılarını paylaşmak istemediğinin altını çizen Pentagon sözcüsü, bununla birlikte imzalanan protokollerin “profesyonel havacılık kurallarına tüm zamanlarda uyulması, belli iletişim frekanslarının kullanılması ve yerle iletişimin daima korunmasını” içerdiğini açıkladı. Cook, yerdeki iletişimin, havadaki iletişimin kesilmesi olasılığına karşı kullanılacağını sözlerine ekledi.

Amerika ve Rusya arasındaki mutabakat, Suriye üzerinde uçan tüm hava araçlarını kapsıyor. Bunlar arasında insansız hava araçları da (İHA) bulunuyor. Mutabakat, Suriye dışındaki ülkeleri kapsamıyor. Rus uçakları zaman zaman Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmişti.

Cook, Rus tarafının uçuş güvenliği protokollerine uymasının beklendiğini, “hesap hatası” istemediklerini söyledi.

Mutabakat ayrıca iki ülkenin Suriye’deki faaliyetlerini kapsamadığı gibi, Amerika’nın Rusya’nın faaliyetlerine destek verdiği anlamına da gelmiyor. Pentagon sözcüsü Cook, “Rusya’nın Suriye’de Beşar Esat rejimini destekleyen stratejisinin hala yararsız olduğunu ve iç savaşı daha da kötüleştireceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG