Erişilebilirlik

ABD ve Polonya Füze Savunma Anlaşması İmzaladı


Amerika'yla Polonya arasında füze savunma anlaşması imzalandı. Anlaşma uyarınca Amerika Polonya'ya füze üssü kuracak.

Savunma anlaşmasını Polonya'da temaslarda bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski imzaladı.

Amerika'yla Polonya arasında varılan anlaşma Washington'un Avrupa'da kurmak istediği füze savunma sisteminin bir parçası. Amerika'nın füze savunma sistemi planları Çek Cumhuriyeti'nde de radar tesisi kurulmasını öngörüyor.

Dışişleri Bakanı Clinton, füze kalkanının bir önceki Amerikan yönetiminin planlarından daha kısa bir sürede tamamlanacağını ve NATO müttefikleri tarafından desteklendiğini açıkladı.

Rusya Amerika'nın Avrupa'da füze savunma sistemi kurmasına karşı çıkıyor. Clinton sistemin tamamen savunma amaçlı olduğunu ve Rusya'yı hedef almadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton açıklamasında Rusya'nın ortak tehditlere karşı "bölgesel savunma girişimi" teklifini henüz kabul etmediğine de dikkati çekti. Teklifin hala geçerli olduğunu belirten Clinton, ortak tehdit olarak İran'ı saydı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu sabah 10 Nisan tarihinde Moskova'da uçak kazasında hayatını kaybedenlerin anıtına çelenk bıraktı. Kazada Polonya devlet başkanı Lech Kaczynski ve bazı üst düzey yetkililer hayatını kaybetmişti. Clinton daha sonra demokrasinin teşviki konusunun ele alındığı uluslararası bir toplantıya katıldı. Clinton konuşmasında sivil toplumun önemine vurgu yaptı. Clinton Amerika'nın baskı altındaki sivil toplum kuruluşlarına destek amacıyla 2 milyon dolarlık bir fon oluşturulacağını da açıkladı.

Polonya Clinton'un beş günlük doğu Avrupa ve Kafkaslar turunun ikinci durağı. Dün Ukrayna'da temaslarda bulunan Clinton önümüzdeki hafta Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'a gidecek.

Clinton, Ukrayna ziyaretinde yaptığı açıklamada Kiev’in demokrasi yolundaki çalışmalarını ve NATO’nun barış çabalarına katkısını övdü. Clinton ayrıca Ukrayna'nın Rusya'yla batı arasında tercih yapmaya zorlayanları eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile görüşen Clinton, Kiev’deki görüşmede Ukraynalı siyasileri bilgi özgürlüğünü arttırmaya ve hükümetin daha saydam olması için çaba göstermeye çağırdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ise Washington’a, ülkesinin Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) müzakerelerinde verdiği destek için teşekkür etti.

XS
SM
MD
LG