Erişilebilirlik

ABD ve İsrail Arasında Füze Savunma Tatbikatı


İran’ın nükleer programıyla ilgili gerginlik tırmanırken, Amerika ve İsrail büyük bir ortak askeri tatbikat düzenliyor.

“Çetin Zorluk 2012” adlı tatbikata 3 bin 500 Amerikan ve bin İsrail askeri katılıyor. Tatbikat, İsrail’e olası uzun ve kısa menzilli füze saldırısı düzenlenmesi senaryosu üzerine kurulu.

İsrail çevresine füzesavar sistemleri kurulmuş durumda. Bunlar arasında İsrail yapımı Arrow ve Amerikan yapımı Patriot füzeleri bulunuyor. Amerika aynı zamanda Akdeniz açıklarında AEGIS balistik füze savunma sistemi kurulu savaş gemilerini demirledi. Bu sistemler, gelen füzeleri tespit ettikten sonra bunları havada imha etmek amacıyla füzesavarlar yolluyor.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, bu tatbikatın kendilerini gerçek saldırıya karşı daha hazırlıklı yapacağını söyledi.

İsrail ve İran arasındaki gerginlik büyüyor. İsrail ve Batı ülkeleri İran’ın nükleer programının askeri amaçlı olduğunu savunuyor. İsrail İran’ın bu programını aynı zamanda kendi varlığına bir tehdit olarak görülüyor.

İran ise nükleer programının sivil olduğunda, askeri bir amaç içermediğinde ısrar ediyor. İsrail’e göre İran gelecek yıl ortasında nükleer silah imal edebilecek kapasiteye ulaşabilir. Bundan dolayı İsrailli liderler, İran’a karşı, nükleer programını hedef alan bir önleyici saldırı düzenleme tehdidinde bulunuyor.

İran ise, İsrail’in böyle bir saldırısına balistik füzeleriyle, Hamas ve Hizbullah gibi bölgesel ortaklarının yardımıyla misilleme yapmakla tehdit ediyor. Lübnan’daki Hizbullah ve Gazze’deki Hamas’ın elinde onbinlerce roket olabileceği tahmin ediliyor.
Başkan adayları arasında yapılan üçüncü ve son, dış politika konulu tartışmada iki aday da İsrail’e verdikleri desteği açıklama konusunda birbirleriyle yarıştı.
Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Mitt Romney, Obama yönetimini İran ve İslamcı militanların tehdidi altındaki İsrail’e zarar vermekle suçladı.

Başkan Obama ise İsrail’i koruma sözü verdi. Obama, İsrail’e saldırı olması durumunda bu ülkeye destek vereceğini, iki ülke arasında dünyanın en büyük askeri ve istihbarat ortaklığı bulunduğunu söyledi. Obama ayrıca bu tatbikata da değindi.

İsrailli uzman Gerald Steinberg, bu tatbikatla Amerika ve İsrail’in İran’a sert bir mesaj verdiğini söylüyor. Steinberg, İran’ın tehlikeli nükleer programını durdurmak için bir saldırı düzenlenmesi durumunda, İran’ın misilleme için kendi füzelerine güvenemeyeceğini, bu füzelerin Amerikan-İsrail ortaklığıyla yarı yolda imha edileceğini söylüyor.

Amerika ve İsrail arasındaki ortak füze savunma tatbikatının üç hafta devam etmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG