Erişilebilirlik

ABD ve İran Dışişleri Bakanları İkili Görüştü


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazartesi günü Viyana’da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ile Tahran’ın nükleer programıyla ilgili nihai anlaşma konusunda ikili bir görüşme yaptı.

Üst düzeyde bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi iki saat süren görüşmenin amacının”ilerleme şansı olup olmadığını saptamak” olduğunu bildirdi. Yetkili Kerry’nin İran’ın gerekli kritik seçimleri yapmaya ne kadar hazır olduğunu öğrenmek istediğini de söyledi.

Kerry, Pazar günü başlayan ve bir anlaşma sağlamadan sona eren ilk görüşmeden önce İran ile altı dünya gücü hala “önemli görüş ayrılıkları” olduğunu açıklamıştı.

Viyana’da yeniden masaya oturan İran ile ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri 20 Temmuz gününe kadar İran’ın nükleer programı konusunda nihai anlaşmaya varmaya çalışıyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ise tarafları iyi niyetle görüşme masasına oturmaya çağırarak “güven iki yönlü bir yoldur ”şeklinde konuştu.

Tarafların 20 Temmuz gününe kadar nihai anlaşmaya varamaması durumunda müzakerelerin uzaması ve daha da zorlu hale gelmesi bekleniyor. Geçen ay yapılan görüşmelerde sonuç alınamamıştı.

Taraflar ne kadar uranyum zenginleştirilebileceği ve yaptırımların ne ölçüde yumuşatılacağı konusunda anlaşamıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen hafta Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalesinde, “İranlı liderler ya tüm dünyayı nükleer programlarının barışçıl olduğuna ikna edecek adımlar atarlar ya da ülkeleri üzerindeki ekonomik ve diplomatik tecridi sona erdirip, İran halkının hayat kalitesini yükseltecek tarihi bir fırsatı kaçırırlar” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG