Erişilebilirlik

ABD ve İran Dışişleri Bakanları Arasında Görüşme


Amerika ve İran dışişleri bakanları, Tahran hükümetinin nükleer programını görüşmek üzere altı yıldan sonra ilk kez bir araya geliyor.

New York’ta Cevat Zarif’le yapılacak görüşmeye John Kerry’yle birlikte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin diğer dört daimi üyesiyle Almanya’nın dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton katılacak.

Uzmanlar Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarının dışında gerçekleştirilecek bu görüşmeden hemen bir sonuç alınmasını beklenmiyor. Bununla birlikte diplomatların ana beklentisi, İran’la en son Nisan ayında yapılan P5+1 görüşmelerine yeniden başlanması.

En son Amerika eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 2007 yılında Şarm el Şeyh’te İran dışişleri bakanıyla resmi olmayan bir görüşme yapmıştı. 1980’den bu yana diplomatik ilişkisi olmayan iki ülke arasında üst düzey görüşmeler oldukça seyrek yaşanıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington Post gazetesine verdiği demeçte, nükleer program konusunda üç ila altı ay arasında Batılı güçlerle anlaşmaya varmak istediğini açıklamıştı. Ruhani görüşmelerde bir takvim belirlenmesini şart koşuyor.

Ancak uzmanlar, oldukça karmaşık bir sorun olan İran’ın nükleer krizinin çözümünün basit bir takvimle çözülmeyeceğine, ekonomik kriz yüzünden baskı altındaki İran’ın liberal görüşlü yeni cumhurbaşkanının böyle bir takvimi içerideki muhafazakar politikacılara karşı koz olarak kullanmak isteyebileceğine işaret ediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG