Erişilebilirlik

ABD ve İngiltere'den Siber Güvenlik İttifakı


Başkan Obama ve İngiltere Başbakanı Cameron, Beyaz Saray'da ortak basın toplantısında
Başkan Obama ve İngiltere Başbakanı Cameron, Beyaz Saray'da ortak basın toplantısında

Başkan Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, aralarında siber güvenliğin de bulunduğu, iki devleti ilgilendiren bir dizi sorunla ilgili olarak işbirliğini arttırma sözü verdi.

Beyaz Saray’da konuk başbakanla birlikte ortak açıklama yapan Başkan Obama, siber tehditlerin artışı ve aciliyeti yüzünden bu kararın alındığını, yapılacak işbirliğinin de iki ülkenin kritik altyapısını, işletmelerini ve halklarının özel yaşamlarını korumayı amaçlayacağını bildirdi.

Obama ve Cameron’un aldığı ortak karar, 24 Kasım’da Sony film şirketini ve bu hafta Amerikan Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’nın sosyal medya hesaplarını hedef alan siber saldırıları izliyor. Merkez Kuvvetleri Komutanlığı, Suriye ve Irak’ta IŞİD’le mücadelenin de komuta karargahına ev sahipliği yapıyor.

Rusya, Ukrayna, İran, Ebola ve Serbest Ticaret

Başkan Obama ve Başbakan Cameron, Ukrayna’ya müdahalesinden dolayı Rusya’ya yönelik sert yaptırımların sürmesi gerektiğinde de anlaştı. İki lider Ukrayna’ya destek sözü verirken, Obama, Ukrayna’nın “önemli demokratik reformları” uygulamaya koyduğuna dikkati çekti.

Obama ve Cameron, İran konusunu da ele aldı. İran’ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesinin nihai hedef olduğunun altını çizen Cameron, bununla birlikte Tahran’la görüşmelerin başarıya ulaşmasına imkan tanınması gerektiğini belirtti.

Obama-Cameron görüşmesinin diğer gündem maddeleri de Ebola hastalığıyla mücadele ve küresel ısınma oldu. İki lider ayrıca 2015 yılında Avrupa Birliği ve Amerika arasında yürütülen serbest ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlanmasını umduğunu bildirdi.

Ortak siber tatbikat

İki ülke siber güvenlik konusundaysa, bu yıl sonlarına doğru bir ortak siber savaş tatbikatı düzenlemeyi planlıyor. Tatbikat bankaları hedef alan bir siber saldırı senaryosu üzerine oturtulacak.

İngiltere Başbakanı ayrıca, Google ve Facebook gibi Amerikan teknoloji şirketlerinin şifreli iletişimlerini devletlerin izlemesine açması yönünde Başkan Obama’dan bu şirketlere baskı yapmasını isteyeceğini söylemişti.

Cameron’a göre Amerikan sosyal medya devleri terör faaliyetlerine karşı yeterli önlem almıyor. Ayrıca Cameron internet şirketlerinin teröristlerin şifreli haberleşme yürütmesinin önüne geçmek istiyor. Geçen yıl bir İngiliz askerin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak, zanlılardan birinin cinayet planlarını Facebook’ta beş ay önceden açıklamış olması ve Facebook’un bu cinayetle ilgili ihbarda bulunmadan hesabı silmesi, İngiliz yetkilileri en çok öfkelendiren konulardan biri oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG