Erişilebilirlik

ABD ve Çin Kuzey Kore'ye Yaptırımlar İçin Anlaştı


Kuzey Kore 1953’de Kore savaşını sona erdiren mütarekeyi bozma tehditinde bulunurken Amerika ve Çin’in, yeni yaptırımlar konusunda ön anlaşmaya vardığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey Salı günü kapalı kapılar ardında Kuzey Kore’nin son nükleer denemesine karşı alınacak önlemleri görüştü. Diplomatik çevreler yeni yaptırımlar öngören karar tasarısının hafta sonuna kadar oylanmasını bekliyor. Karar tasarısının ayrıntıları konusunda henüz bilgi alınamadı.

Güvenlik Konseyi oybirliğiyle 12 Şubat’ta yapılan nükleer denemeyi kınamış ve bunun Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarıyla ilgili uygulaünan mevcut BM yaptırımlarını “ağır biçimde ihlal” ettiğini bildirmişti.

Öteyandan Kuzey Kore, Güney Kore’nin Amerika ile planladığı yıllık askeri tatbikatı yapması durumunda iki ülkenin 1953 yılında imzalanan mütarekeyi iptal etme tehdidinde bulundu. Kore Halk Ordusu Başkomutanlığı yayınladığı uyarıda girişeceği “taktik saldırılarla” Kore Yarımadası’nı birleştirebileceklerini öne sürdü.

Kuzey Kore, Güney Kore ve Amerika’nın yıllık askeri tatbikatlarına herzaman bu düzeyde sert olmasa da benzer tehditlerde bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG