Erişilebilirlik

ABD ve Çin Arasındaki İyimser Tablo Piyasaları Olumlu Etkiledi


ABD ve Çin Arasındaki İyimser Tablo Piyasaları Olumlu Etkiledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:42 0:00

Amerikan piyasaları önemli bir haftayı geride bıraktı. Yatırımcılar bir yandan ABD ve Çin arasında devam eden ticaret anlaşması müzakerelerinin Washington ayağından çıkacak sonuçları diğer yandan da Cuma günü açıklanan istihdam raporunu bekliyordu.

Çin ve ABD'nin ticaret anlaşması konusunda kaydettiği ilerlemenin olumlu etkilediği piyasalarda Perşembe akşamı yapılan açıklamaların ardından yükseliş yaşandı.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki heyet Çarşamba günü Washington’da Amerikalı yetkililerle görüşmeye başlamıştı. Liu, Perşembe günü de ABD Ticaret Yetkilisi Robert Lighthizer ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin ile görüştü ve bu toplantının ardından Oval Ofis’te Başkan Donald Trump tarafından ağırlandı.

Görüşmenin ardından Başkan Trump, Çin’le uzlaşma ihtimali için iyimser konuştu. Bloomberg’ün toplantıya katılan gözlemcileri kaynak göstererek verdiği habere göre, taraflar bir senedir devam eden savaşın sona ermesi için neredeyse anlaşmaya hazır oldukları izlenimini verdi.

Çin ulusal haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, Liu tarafların anlaşmaya vardığını açıkladı ve bugün devam eden toplantılarda da anlaşma metninin hazırlandığını belirtti.

Wall Street Journal ise ABD’nin Taiwan’a satmak istediği savaş uçaklarının Çin ve ABD arasındaki gerginliği arttırabileceği ve Lighthizer’in aylardır üzeirnde çalıştığı anlaşmanın Çin tarafında imzalanmasını imkansız kılabileceğini belirtti.

Piyasaların ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasının yakın olduğu haberlerine reaksiyonu olumlu oldu. DOW endeksi dün akşam 150 puan yükseldi, S&P 500 işe altı seans üst üste yükselişle tamamlayarak Şubat ayından beri en iyi performansını gerçekleştirdi.

Ticaret anlaşması dışında piyasalar bu sabah yayınlanan istihdam raporunu da heyecanla bekliyordu, pozitif rapor açılıştan itibaren piyasalara yansıdı.

Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü sabah saatlerinde açıkladığı istihdam raporu, geçtiğimiz ay 196 bin tarım dışı istihdam yaratıldığını ortaya koydu. Şubat ayında piyasaları endişelendiren 20 bin istihdam oranı da raporda revize edilerek 33 bin olarak düzeltildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG