Erişilebilirlik

ABD ve Çin Arasında Hong Kong Gerilimi Artıyor


Pekin hükümeti, Hong Kong konusunda Çin’in uygulamalarına karşı ''kötü yaklaşım'' sergileyen Amerikan vatandaşlarına vize kısıtlaması getireceğini açıkladı. Uygulama, Amerika’nın benzer şekilde Çinlilere getirdiği vize kısıtlama kararına karşı alındı.

Söz konusu açıklama, Çin Parlamentosu’nun Hong Kong’la ilgili ulusal güvenlik yasasını kabul etmesinin ardından geldi. Hong Kong’da yaşayanlar, bu yasanın bölgenin özerkliğine zarar vereceğini ve Pekin’in Hong Kong üzerindeki etkisini arttıracağını ifade ediliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Amerikalılar'a karşı getirilecek olan vize kısıtlamasına değindi. Ancak sözcü, kısıtlama kapsamına kimlerin girdiğine dair ayrıntılı bilgi paylaşmadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Amerika, sözde yaptırımlar uygulayarak Çin’in Hong Kong’ta ulusal güvenliğini savunmasına engel olmaya çalışıyor. Ancak asla başarılı olamayacak. Buna yanıt olarak Çin de Hong Kong konusunda kötü yaklaşım sergileyen Amerikalılara vize kısıtlaması getirilmesine karar verdi” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da geçen hafta yaptığı açıklamada, Washington’un Hong Kong’un özerk yapısına zarar verilmesi konusunda sorumlu olduğuna inanılan Çin Komünist Partisi’nin mevcut ve eski yöneticilerine vize kısıtlaması kararı aldığını söylemişti.

Amerikan Senatosu da geçtiğimiz hafta Hong Kong’un özerk yapısına zarar verecek nitelikteki çabalara destek veren kişi ve kuruluşlara zorunlu yaptırım uygulanmasını öngören bir yasayı kabul etti. Söz konusu yasa, Hong Kong’da Çin rejiminin uygulamalarına destek veren bankalara da yaptırım uygulanması kararını içeriyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao, Çin’in ABD’nin bu yaptırımlarına da güçlü bir karşılık vereceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG