Erişilebilirlik

ABD ve Avrupa'da Teröre Karşı Güvenlik Önlemleri Arttırıldı


Moskova’daki bombalı saldırılardan sonra, ABD ve Avrupa olası terör saldırılarına karşı aldığı önlemleri genişletti

Moskova’daki bombalı saldırılardan sonra durumu değerlendiren güvenlik uzmanları korkutucu bir sonuca varıyor; bu tür saldırılara tümüyle son verilemeyecek. Ancak devletler ölü ve yaralı sayısını sınırlamak için önlemler alıyor.

İşine giden bir insan düşünün; sıradan bir günü büyük bir patlamayla kabusa dönüşüyor. Güvenlik uzmanları bu tür saldırıların devam edeceği uyarısında bulunuyor. Çünkü saldırıları engellemek zor. Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon da bunu vurguluyor: “Bu tür şiddet olayları temelli olarak engellenemez. Korkarım ömrümüzün geri kalanında da bu tür olaylar yaşanacak.”

Moskova saldırılarının ardından Amerika’da ve Avrupa’da güvenlik önlemleri arttırıldı. Ancak bu önlemler de geçici.O’Hanlon’a göre toplu taşıma sisteminde daha köklü değişiklikler yapılması gerekiyor: “Bence göze fazla batmayan, nispeten kolay ama pahalı olabilecek bazı önlemleri arttırmalıyız. Örneğin K-9 bomba arama ekiplerinin sayısının arttırılması gerekir. İstihbarat toplamaya da daha fazla kaynak ayırmalıyız.”

Terör, tehdit oluşturmaya devam ettikçe acil yardım ekipleri de sık sık tatbikat yapıyor. Amaç hazırlıklı olmak. Federal Soruşturma Bürosu FBI yetkililerinden Lindsay Godwin işbirliğinin önemini vurguluyor: “Tecrübelerimizi Ruslarla ve dostumuz olan öteki ülkelerle paylaşmamız gerekiyor.”

Moskova metrosuna yapılan saldırı; 2004 Madrid tren istasyonu saldırısı ve ertesi yıl Londra’daki toplu taşıma sistemine yapılan bombalı saldırılar, terör tehdidinin kalıcı olduğunu gösteriyor. Brookings Enstitüsü'nden Michael O'Hanlon: “Günümüzde modern teröristlerin amacı olabildiğince çok sayıda insan öldürmek ve normal hayatı büyük ölçüde aksatmak; bu sayede toplumların yaşam biçimlerini değiştirmeye zorlayarak hükümetlerin kararları nedeniyile zor durumda kalmasını sağlamak.” Ancak O’Hanlon bu taktiklerin işe yaramayacağını söylüyor: “Teröristlerin göz önünde bulundurmadığı bir gerçek var. Toplumlar sanıldığı kadar kolay yıldırılamaz.”

O’Hanlon batı toplumlarının 11 Eylül saldırılarına rağmen yılmadan terörle mücadele ettiğini hatırlatıyor. Terörün artık çağın gerçeği olduğu günümüzde Amerika’nın birçok kentinde en kötü senaryoya karşı hazırlıklar yapılıyor.

XS
SM
MD
LG