Erişilebilirlik

ABD ve Almanya VW Skandalını Soruşturuyor


Amerika ve Almanya Volkswagen Skandalını Soruşturuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Geçtiğimiz ay iş dünyası, Volkswagen’in dizel motorlu araç skandalıyla çalkalandı.

Almanya’da savcılar, Volkswagen’in Wolfsburg’deki merkez binasına ve diğer şubelerine baskınlar düzenledi. Savcılar, dizel motorlu araçların karbon salımlarını daha düşük göstererek yanıltıcı emisyon testlerine yol açan yazılımla ilişkisi olanları belirlemeye çalışıyor.

Alman Savcı Klaus Ziehe, “Emisyon ölçümlerindeki manipülasyonun ve yöntemin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak kanıt toplamaya çalıştık. Ayrıca hedefimiz bunu yapanları bulmak,” diye konuştu.

Skandal geçen ay ortaya çıktı. Alman otomobil üreticisi Volkwagen’in Amerika’daki dizel motorlu araçlarında yasal olmayan yazılım kullandığının anlaşılması üzerine, firma yetkilileri dünya çapında 11 milyon araçta hileli yazılım programı bulunduğunu kabul etti. Skandal sonrasında büyük bir gelir kaybına uğrayan Volkswagen, yüklü bir para cezası ödemek zorunda kalabilir.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bir üreticinin, bütün otomotiv sektörünü zan altında bırakmasına ve çalışanların geleceğini tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz,” diyerek skandal yüzünden kaygılanan diğer Alman otomobil üreticilerine güvence verdi.

Amerikan Kongresi’nde düzenlenen bir panelde, Çevre Koruma Dairesi yetkilileri, Volkswagen’in dizel motorlu araçlarında bulunan hileli yazılımın, yasaları aşan karbon salımlarını daha düşük gösterdiğini söyledi. Volkswagen’in üst düzey yöneticileri, yazılımı birkaç mühendisin yaptığını ve manipülasyonla ilgili bilgileri olmadığını iddia etti.

Kongre üyeleri, Amerikalı yetkililerin Volkswagen’in 2008’den beri sürdürdüğü hileli emisyon ölçümlerini nasıl gözden kaçırdığını anlamaya kararlı olduklarını söyledi. Skandal, Amerika’da yarım milyon aracı etkiledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG