Erişilebilirlik

Trump: ‘ABD Vatandaşı İçin Pyongyang'a Fatura Ödemedim’ 


ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’de bir yıl tutuklu kaldıktan sonra geri gönderilen ve kısa süre sonra hayatını kaybeden Otto Warmbier için Pyongyang’ın çıkardığı 2 milyon dolarlık ‘bakım’ faturasının ödendiği iddiasını yalanladı. Trump, onay verdiği iddia edilen ödemeyle ilgili “Kuzey Kore’ye hiçbir şey ödenmedi. Bu Obama yönetimi değil” dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “Otto Warmbier için Kuzey Kore’ye para ödenmedi. Ne 2 milyon dolar ne de başka bir şey. Burası, dört rehine için 1 milyar 800 milyon dolar ödeyen ya da hain Bergdahl için beş terörist rehineye (ki sonra savaşmaya devam ettiler) daha fazlasını veren Obama yönetimi değil” ifadelerini kullandı.

Trump’ın mesajında adı geçen ABD askeri Bowe Robert Bergdahl, Taliban tarafından kaçırılmış, beş yılın sonunda Guantanamo Askeri Üssü’ndeki beş mahkumla takas edilmişti.

Washington Post gazetesi, konuyla ilgili faturanın, Otto Warmbier’in Pyongyang’dan ayrılmasından saatler önce Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Joseph Yun’a verildiğini yazdı.

Gazetenin haberine göre, Warmbier’i almak için bu ülkeye gönderilen Amerikalı temsilci, Trump’tan gelen talimatla sağlık masrafının ödeneceğine ilişkin bir anlaşmaya imza attı.

Washington Post’un haberine göre fatura Maliye Bakanlığı’na gönderildi ve 2017 boyunca ödenmedi. Daha sonra bir ödemenin yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

Joseph Yun, haber ajansı Reuters’a diplomatik temaslarla ilgili yorum yapamayacağını belirtti; ancak CNN’e verdiği mülakatta, Warmbier’in serbest kalması için geniş yetkiler aldığını kaydetti ve talimatların doğrudan Trump’tan geldiğini anladığını belirtti.

Virginia Üniversitesi öğrencisi Otto Warmbier Kuzey Kore’yi turist olarak ziyaret etmiş, otelinden propaganda amaçlı bir cisim çalmakla suçlandığı için Ocak 2016’dan başlayarak 17 ay boyunca cezaevinde kalmıştı.

Warmbier, 13 Haziran 2017’de koma halindeyken Kuzey Kore’den Amerika’ya gönderilmiş, altı gün sonra da hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG