Erişilebilirlik

ABD “Unutulma Hakkına” Temkinli Yaklaşıyor


İnternet ile mücadele Herkül'in dokuz başlı yılan Hydra ile savaşına benzetiliyor
İnternet ile mücadele Herkül'in dokuz başlı yılan Hydra ile savaşına benzetiliyor

Teknolojinin ilerlemesi ve internetin hayatın tüm alanlarını kapsaması kişisel bilgilerin kullanımı ve özel hayata saygı konularıyla ilgili tartışmaları da yoğunlaştırıyor

Teknolojinin ilerlemesi ve internetin hayatın tüm alanlarını kapsaması kişisel bilgilerin kullanımı ve özel hayata saygı konularıyla ilgili tartışmaları da yoğunlaştırıyor.

Bu konudaki sıkıntıları dikkate alan Avrupa Birliği Komisyonu, açıkladığı öneri paketiyle vatandaşlarına “unutulma hakkı” tanımayı hedefliyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun adalet, temel haklar ve vatandaşlıktan sorumlu üyesi Viviane Reding tarafından açıklanan önerilerin özünü, bir bireyin talep etmesi halinde internete koyduğu kişisel nitelikli bilgi ve fotoğrafların tamamen silinmesi oluşturuyor. Öneri kullanıcılar açısından olumlu bir içeriğe sahip olmakla birlikte internette faaliyet gösteren şirketlerin bu öneriyi sıcak karşıladığını söylemek mümkün değil. Konuya temkinli yaklaşanlar arasında ABD de var.

Aslında Reding’in önerisi 1995’ten bu yana devrede olan veri koruma kurallarının günün şartlarına uyarlanmasına dayanıyor. Teknolojik gelişmelerin ve küreselleşmenin kişisel bilgileri toplama, bu bilgilere erişme ve kullanma şeklini tamamen değiştirmesi. Reding’i bu yönde bir adım atmaya itti. 1995’te Avrupalıların yüzde 1’inden azının internet kullandığını hatırlatan Reding, “Kişisel verilerin korunması tüm Avrupalılar için temel bir hak ancak vatandaşlar kişisel verileri üzerinde tam bir kontrole sahip oldukları düşüncesine sahip değil” dedi.

Bireyler hakkındaki verilerin artık en kolay şekilde internetten elde edilmesi mümkün. Ancak Avrupa Birliği Komisyonu, elde edilen bilgilerin zaman zaman ilgili kişi hakkında olumsuz bir durum yaratma ihtimali nedeniyle bilgisayar kullanıcılarının kendi koydukları bilgilerin daimi olarak silinmesini talep etme hakkı olduğuna inanıyor.

Reding’in unutulma hakkı önerisi, kişisel bilgileri kapsasa da, ilgili kişi kendi hakkında eleştirel görüşlere yer verilen bilgilerin internetten silinmesini talep etme hakkına sahip olmayacak. Komisyon, kurallara uymayan internet şirketlerine yıllık kazançlarının yüzde 2'sine varan ya da 1 milyon euro düzeyine kadar çıkabilecek oranda para cezası uygulanmasını talep ediyor.

İnternet şirketleri bu öneriyi hoş karşılamazken ABD de Komisyon’un önerilerinin, şirketlerin iş yapma kapasitesi açısından fazla yük altına girip girmeyeceğini belirlemek için derinlemesine inceleme yapma kararı aldı. ABD’nin uluslararası komünikasyon ve enformasyon politikasından sorumlu koordinatörü Philip Verveer, konuyla ilgili olarak Brüksel’de yaptığı temaslar sonrasında “önerileri daha iyi anlamak” istediklerini söyledi. Amerikalı yetkili alınacak önlemlerin şirketlere mali külfet yaratmamasını ve verilen hizmetin kalitesini düşürmemesi gerektiğine inanıyor. Obaya yönetimi de kısa bir zaman içerisinde aynı konuda ama biraz farklı bir paket açıklamaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG