Erişilebilirlik

ABD Heyeti 'FETÖ' Davasıyla İlgili İncelemeler İçin Türkiye'de


ABD Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet, bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 2016 yılındaki darbe girişimi ve girişimden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen yapılanması hakkındaki davalarla ilgili bilgi aldı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 30 Aralık’ta yaptığı açıklamada “Önümüzdeki ay itibariyle ABD’li savcılar, yetkililer gelecek. Adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız söz konusu. İnanıyoruz, hukuk devletinin gereği bu terör elebaşının iadesidir” diyerek bugünkü ziyareti duyurmuştu.

Gül'ün bahsettiği heyet, bugün ilk incelemelerini Ankara Adliyesi’nde yaptı. Heyette, ABD’de Gülen cemaati ve okullarıyla ilgili araştırma yürüten FBI uzmanlarıyla savcılık yetkililerinin de olduğu bilgisi paylaşıldı.

Adli kaynaklardan edinilen bilgilere göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Dinç’in ev sahipliğinde Adalet ve Dışişleri bakanlıkları yetkilileri, ABD heyetinin "FETÖ" yapılanmasıyla ilgili sorularını ve bilgi taleplerini yanıtladı.

Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen’in, 15 Temmuz 2016’daki ‘‘darbe girişiminde planlayıcı rolü olduğu” konusunda, ABD’li heyete, dava tutanaklarındaki sanık ve tanık beyanları aktarıldı. ABD tarafına, darbe girişimi ana davasında bir numaralı sanık konumundaki Gülen’in, iade edilmesi ve Türkiye’de yargılanması halinde kendisine yöneltilecek suçlamalara ilişkin iddianamede yer alan bilgiler de anlatıldı.

ABD heyeti, iki ülke arasındaki “adli yardımlaşma” anlaşması dolayısıyla Gülen’in Amerika’daki faaliyetleri hakkında bilgi edinmek için Türkiye’nin Pennsylvania eyaletine ziyaretlerde bulunduğunu belirttiği sanıklar ile görüşmek istedi.

Bu kapsamda, ABD’li heyet, "FETÖ yapılanmasına" ilişkin basına kapalı duruşmada, “darbe girişiminde sivil imam” rolü oynamakla suçlanan Kemal Batmaz ile biraraya getirildi. ABD tarafına, ayrıca Batmaz’ın yanı sıra Adil Öksüz, Hakan Çiçek, Harun Biniş ve Nurettin Oruç’un da darbe girişimi öncesindeki aylarda ABD’ye seyahat ettikleri ve Pennsylvania’da bulunduklarına dair yapılan tespitler aktarıldı.

ABD heyetinin yarın da adli makamlarla temaslarını sürdüreceği ve Bakan Gül’ün ise heyetle görüşmeyeceği sadece teknik düzeyde bir süreç yürütüldüğü de ifade edildi.

Bu arada Adalet Bakanlığı’nın 2018 yılı sonu verilerine göre FETÖ yapılanmasına yönelik darbe girişimi gerekçeli 289 dava açıldı. Bu davalardan 239’u yerel mahkeme düzeyinde karara bağlanırken; 50’si halen devam ediyor. Karara bağlanmış davalarda 3057 sanık hapis cezasına çarptırıldı.

Gülen’in iadesi talebinde hangi gelişmeler yaşanmıştı?

Türkiye, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı iade dosyasıyla ilk kez 19 Temmuz 2016’da ABD’den Gülen’in iade edilmesini istemişti.

Türkiye’nin talebine yanıt olarak 7 Ağustos 2016’da ABD Adalet Bakanlığı, Gülen’in iadesi konusunda teknik heyetler arasında müzakere yürütülmesini önermişti. Türkiye’nin bu öneriyi kabul etmesi üzerine ABD’den dört kişilik bir heyet, Ankara’ya gelmiş ve ilk görüşme gerçekleşmişti.

Sonrasında Türkiye, darbe girişimi soruşturmasındaki yeni delilleri gerekçe göstererek 10 Eylül 2016’da Gülen’in darbe girişimindeki yönetici rolü nedeniyle “geçici tutuklanması” için ABD Adalet Bakanlığı’na yazılı başvuru iletmişti.

O dönemki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, 27 Ekim 2016’da ABD’ye gitmiş ve o dönemki ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile Washington’da görüşmüştü. Böylece ikinci kez iki ülke arasında Gülen’in iadesi konusunda yüz yüze temas gerçekleştirilmiş oldu.

Bozdağ, ABD’deki yönetim değişikliği sonrasında 8 Mayıs 2017’de eski ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile görüşmüştü. Bu görüşmenin yanı sıra Washington’da heyetler arası teknik değerlendirme toplantısı da yapılmıştı.

O günden bugüne teknik görüşme süreci sekteye uğradı. Ancak son dönemde ABD’nin ülke içerisinde Gülen cemaati faaliyetlerini incelemeye alması üzerine bugünkü ziyaret süreci gelişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG