Erişilebilirlik

ABD: Türkiye'nin Batı'dan Uzaklaştığı Doğru Değil


ABD: Türkiye'nin Batı'dan Uzaklaştığı Doğru Değil
ABD: Türkiye'nin Batı'dan Uzaklaştığı Doğru Değil

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon Türkiye’nin batıdan uzaklaştığı iddiasının doğru olmadığını söyledi. Amerikan Alman Marshall Vakfı tarafından yayınlanan 2010 Transatlantik Eğilimler Raporu’nun kamuoyuna açıklandığı toplantıda konuşan Gordon “Türkiye’nin batıdan uzaklaştığını söylemenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Türkiye çok dinamik bir ülke, çok şey oluyor. Türkiye’nin uzun zamandır çeşitli kimlikleri olmuştur, Ortadoğu’da çıkarları vardır. Bizim Türk hükümetiyle çalışmalarımız neticesinde, bizimle, batıyla yakın bir ilişki içinde olmak ve Avrupa Birliği’ne üye olmak istedikleri sonucuna varıyoruz.”diye konuştu

Phil Gordon Türkiye’de kamuoyu nezdinde daha fazla çalışılması gerektiğin söyledi. Gordon, Amerika’yla Türkiye’nin sıkça görüşmelerde bulunduğunu, tarafların görüşlerini açıkça ifade ettiğini, zaman zaman görüş ayrılıkların olabileceğini, ancak ortak çıkarlar ve ortak politikalar bulunduğunu söyledi.

Bakan yardımcısı, Amerika’nın, Avrupa’da başka hiçbir hükümet ile Türk hükümetiyle olduğu gibi açık ve sık diyalog içinde olmadığına da dikkati çekti.

Vakfın Raporuna göre Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayanlar Türkiye'nin batının bir parçası olmaya yetecek değerleri paylaşmadığını düşünüyor. Araştırma sonuçları Türkiye'de AB üyeliğini destekleyenlerin sayısında da büyük bir düşüş olduğuna işaret ediyor. 2004 yılında AB üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 73'ken bu oran 2010 yılında yüzde 38'e düşmüş durumda. Avrupa'da Türkiye'nin bir gün Ab'ye gireceğine inananların sayısının Türkiye'dekilerden fazla olması da ilginç bulgular arasında yer alıyor.

Bakan Yardımcısı Gordon anket sonuçlarında Türk halkının AB üyeliğine ilişkin inancının azalmasını ''cesaret verici bulmadığını'', AB'nin de Türkiye'yi bu sürece odaklayıcı bazı adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Bir gazetecinin Türk Amerikan ilişkilerinin model ortaklık olarak nitelenip nitelenemeyeceğini sorması üzerine Gordon, Amerika’nın Türkiye’yle model ortaklık kurma arzusunun devam ettiğini kaydetti. Gordon, Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemeye devam ettiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG