Erişilebilirlik

"ABD Türkiye'nin İtirazlarını Dikkate Almadı"


Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias

Yunan Kathimerini gazetesine röportaj veren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ülkesinin ABD’yle yaptığı savunma anlaşmasına dair değerlendirmelerde bulundu. Dendias, ABD’nin Türkiye’nin tepkilerini dikkate almadığını söyledi.

Yunan Bakan, “ABD eğer Türkiye’nin tepkilerini dikkate alsaydı askeri güçlerinin kullanımı için Meriç sınırından birkaç kilometre içeride Dedeağaç’ı ya da Akdeniz’in kalbinde Girit Adası’ndaki Suda Deniz Üssü’nü seçmezdi” dedi.

Dendias, söz konusu anlaşmayla Yunanistan ve ABD ilişkilerinin yeni bir seviyeye taşındığını söyledi.

Dendias, “İlişkilerimiz şimdi çok daha stratejik bir kimliğe büründü. Asya’dan, Afganistan’dan, Irak’tan çekiliyor görünen ABD, kuvvetlerini Yunanistan topraklarına yerleştiriyor. Bu en az 5 yıl ama muhtemelen daha da uzunca bir süre böyle olacak. ABD güçlerinin bu varlığı ülkemize karşı dış tehditler açısından da bir kalkan olacaktır. Eğer bir ülke Yunanistan’a saldırmayı düşünürse ABD askerlerinin de ülkemizde konuşlu olduğunu dikkate almak zorundadır” dedi.

Yunan Bakan, ABD’nin Yunanistan’ı Balkan ülkeleri ve onların AB’ye erişimlerinde kilit konuma sahip bir ülke olarak gördüğünü söyledi.

Dendias ayrıca ABD’nin Yunanistan’ı Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Avrupa arasında bir köprü görevi gören ülke olarak değerlendirdiğini belirtti. Yunanistan Dışişleri Bakanı, bu değerlendirmede, ülkesinin son yıllarda İsrail ve önde gelen Arap ülkeleriyle geliştirdiği iyi ilişkilerin önemli rol oynadığını söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG