Erişilebilirlik

‘ABD-Türkiye Arasında Kısa Vadede Ilımlı Hava Oluşması Pek Mümkün Değil’


‘ABD-Türkiye Arasında Kısa Vadede Ilımlı Hava Oluşması Pek Mümkün Değil’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

ABD Başkanı Donald Trump’ın twitter aracılığıyla “Eğer Türkiye Kürtlere saldırırsa Türkiye’yi ekonomik yönden mahvederiz” açıklaması Türkiye gündeminde geniş yankı buldu.

Trump’ın açıklamasını değerlendiren Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Doster, bu tarz söylemlerin ABD gibi güçlü bir ülkenin başkanına yakışmadığını, bu ifadenin son derece kaba ve küstahça olduğunu söyledi.

“Amacı gündemi değiştirmek“

Doç. Dr. Doster, ABD Başkanı Trump’ın Kürtlerle; PKK,PYD,YPG gibi terör örgütlerini aynı kefeye koymasını ve bu terör örgütlerinin sanki Kürtlerin temsilcisiymiş gibi yorumlamasını da doğru bulmadığını ifade etti. Türkiye’nin Kürt meselesinin başka, terör örgütleriyle olan haklı ve meşru mücadelesinin bambaşka olduğunu anlatan Doç. Dr. Barış Doster, bu ikisini aynı kefeye koymamak gerektiğini belirtti.

Doster, “ABD Başkanı Trump’ın ne zaman kendi ülkesinde iç siyasetinde biraz başı ağrısa, son günlerde olduğu üzere Rusya Federasyonu Lideri Putin ile olan telefonlarının, görüşmelerinin ABD ve ABD’nin yetkili organlarıyla yeterince paylaşılmaması yönündeki eleştiriler muhatap olsa hep bir gündem değiştirmek hep bir dış düşman yaratmak için böyle açıklamalara başvurduğunu düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin ABD ile 1950’lerden beri ilişkilerinin sorunlu olduğunu, iki ülke arasında yapısal sorunların bulunduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Doster, özellikle son birkaç yıldır ABD’nin Fethullah Gülen’e ev sahipliği yapması, PKK,PYD ve YPG terör örgütlerine sahip çıkması, S-400 krizi, ABD tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına geçici süre vize verilmemesi gibi sorunlara dikkat çekti.

“Trump’ın ifadesi çok kaba”

Doç. Dr. Doster’e göre, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’yi ekonomik olarak mahvederiz gibi kabul edilemez, kaba, küstah bir ifade kullanması, iki ülke arasındaki ilişkilerde yumuşak, ılımlı ikliminin kısa vadede pek mümkün olmayacağına işaret ediyor.

“İç siyasette kullanmak adına Trump’a daha sert açıklamalar gelecektir”

Doç. Dr. Barış Doster, “Türkiye son dönemlerde Suriye’ye yönelik bir askeri harekat hazırlığı içerisindeydi. Bu zaten yüksek perdeden ve en üst makamlardan dillendiriliyordu. ABD Başkanı Trump’ın açıklaması bu harekat konusunda Türkiye’yi daha istekli kılar mı, takvimi daha öne çeker mi, harekat süresini ve kapsamını daha da genişletir mi bunu bugün için kestirebilmek zor ama en azından iç siyasette kullanılmak adına, doz anlamında, üslup anlamında Türkiye’de Trump’a ilişkin daha sert açıklamalar kesinlikle gündeme gelecektir” dedi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG