Erişilebilirlik

‘ABD Ticarette Artık İstismar Edilemeyecek’


Asya gezisinin dördüncü durağı Vietnam’da temaslarda bulunan Başkan Donald Trump, ticaret politikalarında “önce Amerika” sözünü yineleyerek, bölgedeki çok taraflı anlaşmaları eleştirdi. Trump, Amerikalıları işlerinden ettiğini savunduğu ticaret uygulamalarına da tepki göstererek, Çin’e de göndermede bulundu.

Vietnam’ın Danang kentinde Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi (APEC) zirvesinde işadamlarına seslenen Trump, “Bugünden itibaren adil ve eşit bir temelde rekabet edeceğiz. Amerika’dan istifade edilmesine artık izin vermeyeceğiz. Her zaman önceliği Amerika’ya vereceğim” dedi.

Trump, Hint-Pasifik bölgesinde herhangi bir ülkeyle, karşılıklı ve adil olması koşuluyla ikili ticaret anlaşmalarına girmekten mutluluk duyacağını söyledi.

Başkan Trump, “Ellerimizi bağlayan, egemenliğimizi teslim etmemize yol açan ve anlamlı uygulamayı fiilen imkansız hale getiren büyük çaplı anlaşmalara artık imza atmayacağız” diye konuştu.

Trump’ın başkan olduktan sonraki ilk icraatlerinden biri, Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret anlaşmasından Amerika’yı çekmek olmuştu. Bu adıma zirvenin ev sahibi Vietnam dahil bölgedeki birçok ülke tepki göstermişti.

Küresel ekonominin yüzde 13,5’ini temsil eden TPP’nin geri kalan 11 üyesinin liderlerinin, Amerika’nın dahiliyetini gerektirmeyecek bir anlaşmanın hazırlanması konusunda APEC zirvesi sırasında biraraya gelmesi öngörülüyor.

Trump konuşmasında ayrıca, “ülkesindeki çok sayıda kişiye zarar verdiğini” söylediği “istismarcı” ticaret uygulamalarını hedef aldı. Bunların sonucunda, “mesleklerin, fabrikaların, sanayilerin ABD’nin ve çok sayıda ülkenin dışına çıkartıldığını” belirten Trump, Çin’in adını vermeden, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü ilkelerine bağlı kaldığını ancak kuralları ihlal eden ve zarar verici faaliyetlere girişen ülkelerce istismara uğradığını savundu.

Trump, “Bu kronik ticaret suistimallerine artık hoşgörü gösteremeyiz ve göstermeyeceğiz” ifadesini kullandı.

Pekin’i ziyareti sırasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le, “Çin’in adil olmayan ticaret uygulamaları ve ABD’yle muazzam boyuttaki ticaret dengesizliği” hakkında “açık ve doğrudan” konuştuklarını aktaran Trump, ABD’nin “artık ihlallere, hilelere ya da ekonomik saldırılara göz yummayacağını” vurguladı.

Başkan Donald Trump, iş dünyası liderlerinin toplantısının ardından, APEC zirvesinin açılış etkinliği ve gala yemeğine katıldı.

Melania Trump ise Çin'de kalarak, Çin Seddi'ni ve pandaları izlemek için Pekin’deki hayvanat bahçesini ziyaret etti. Melania Trump’ın Çin’den Washington’a dönmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG