Erişilebilirlik

ABD Ticaret Bakanı: ‘Yanlış Bir Şey Yapmadım’


“Paradise Belgeleri”nde (Paradise Papers) adı geçen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, yanlış bir şey yapmadığını ve Kremlin'le bağlantılı olduğu belirtilen nakliye şirketindeki yatırımlarını usulüne uygun şekilde beyan ettiğini söyledi.

Bakan Ross’tan, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’e kadar uzanan varlıklı isimler ve kuruluşlarla ilgili offshore yatırımlar hakkında sızdırılan “Paradise Belgeleri” adlı dosyalar dün kamuoyuna açılmıştı. Belgeler Alman Suddeutsche Zeitung gazetesine sızdırılmış ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ve bazı medya kurumlarıyla paylaşılmıştı.

Belgeler ABD Ticaret Bakanı’nın da, Kremlin’le bağlantılı hissedarları bulunan bir Rus şirketinde yatırımları olduğu hakkında ayrıntılar içeriyor. Sözkonusu şirketin müşterisi olan bir şirkette, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in damadı ve ABD’nin yaptırım listesinde bulunan iki hissedarın da olduğu kaydediliyor.

Belgelerle ilgili olarak kendisi hakkında çıkan haberlere yanıt veren Ross, CNBC kanalına yaptığı açıklamada, “Yapılan hiçbir yanlış yok” dedi ve istifa etmeyi düşünmediğini belirtti.

Ross, “Beyanda bulunuldu, uygunsuz hiçbir şey yok ve eğer insanlar bundan farklı bir sonuç çıkarıyorsa, (Paradise Papers) belgeler olayı çarpıttığı ve gerçek olmayan bir şekle dönüştürdüğü için” diye konuştu.

Amerikan medyası, Ross’a bağlı ortaklıkların Navigator Holdings adlı nakliye şirketinde yüzde 31 hissesi olduğunu yazdı. New York Times, Navigator Holdings’in, Rus petrokimya şirketi Sibur için gaz nakliyesi hizmeti verdiği ve yılda milyonlarca dolar para kazandığını belirtti.

Gazetenin haberinde, Sibur’un hissedarları arasında, ABD’nin yaptırım uyguladığı bir Rus oligarkı ve Putin’le bağlantılı Gennady Timchenko ve Putin’in damadı Kirill Shamalov’un da olduğu ifade ediliyor. BBC’nin haberinde de, hissedarlar arasında, yine ABD yaptırımları uygulanan, Leonid Mikhelson’a ait Rus doğal gaz şirketi Novatek’in de bulunduğu belirtildi.

Medyadaki haberlere göre, Ross’un Trump yönetimine resmen katılmadan Aralık ayında kamuoyuyla paylaştığı 57 sayfalık mali beyan raporunda Navigator Holdings’in ismi geçiyordu. Ancak New York Times, sızdırılan son belgelerin Ross’un mali varlığı hakkında daha fazla bilgi içerdiğini yazdı.

ABD Senatosu Ticaret Komisyonu üyesi Demokrat senatör Richard Blumenthal, Ross’u, bu türden hissedarlıkları elinden çıkarma sözü verdikten sonra bunu yapmayarak hem kamuoyunu hem de Kongre üyelerini “kandırdığı” gerekçesiyle eleştirdi.

Blumenthal, belgelerin ortaya koyduğu yatırımların Ross’un kimin çıkarlarını savunduğu hakkında soru işaretleri yarattığı görüşünü dile getirerek, bakanlık tarafından müfettiş kanalıyla ve Kongre’de oturumlar yoluyla konunun soruşturulması çağrısında bulundu.

Blumenthal MSNBC kanalına açıklamasında, “Eğer Ross açık ve ikna edici bir izahat getirmezse istifa etmeli” dedi.

Ticaret Bakanlığı’ndan bir sözcüyse daha önce yaptığı açıklamada, Ross’un, “Navigator’ın Sibur’la iş yapma kararına dahil olmadığını, haberlerde atıfta bulunulan Sibur hissedarlarıyla hiçbir zaman görüşmediğini ve şu ana kadar onların ilişkileriyle ilgili bilgi sahibi olmadığını” söyledi.

Sözcü, Sibur şirketinin ABD’nin yaptırımlar listesinde olmadığına da dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG