Erişilebilirlik

''Teröre Karşı İşbirliği Yapmayan Ülkeler'' Listesi Açıklandı


ABD Dışişleri Bakanlığı
ABD Dışişleri Bakanlığı

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2019 yılında Amerika’nın terörle mücadele çabalarında ‘tam işbirliği yapmayan ülkeler’ listesine alınan ülkelerle ilgili Kongre’ye bildirimde bulundu. Bu bağlamda, listede söz konusu kategoriye dahil edilen İran, Kuzey Kore, Suriye, Venezuela ve Küba’ya savunma hizmeti ve silah satılamayacak.

Silah İhracatı Kontrol Yasası’nın 40A(a) maddesinde yer alan ‘tam işbirliği yapmayan ülkeler’ kategorisine giren ülkelerle ilgili olarak ayrıntılı bilgilere yer verilen bakanlık açıklamasında, İran’ın geçen yıl boyunca Hizbullah, Filistinli terör grupları ve Ortadoğu’daki diğer terör örgütlerini destekleyerek, “dünyanın en büyük terör destekçisi devleti olmaya devam ettiği” ifade edildi. İran Devrim Muhafızları’nın özellikle de Kudüs Gücü aracılığıyla ‘’küresel bir terör kampanyası’’ yürüttüğü belirtildi.

Açıklamada Kuzey Kore’yle ilgili olarak, 1970 yılında bir Japon yolcu uçağının kaçırılmasında rol alan 4 Japon’un hala Kuzey Kore’de yaşadığı ve söz konusu olayda rehin alınan 12 Japonya vatandaşının akıbetinin hala açıklığa kavuşturulmadığı hatırlatıldı.

Bakanlık açıklamasında, Suriye’de Beşar Esat hükümetinin Hizbullah da dahil bir dizi terör grubuna siyasal ve askeri destek sunmaya devam ettiği belirtilirken, Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro ve yönetimindeki yetkililerin de bölgelerinde terörün baş göstermesine zemin hazırladığı savunuldu.

Dışişleri Bakanlığı’nın bu listesine 2015 yılından bu yana ilk kez giren Küba’yla ilgili olarak da, Kolombiya hükümetiyle barış görüşmeleri yapmak üzere 2017 yılında Havana’ya giden Ulusal Kurtuluş Ordusu mensuplarının Küba’da kalmaya devam ettiği ve Kolombiya yönetiminin bu kişilerin iadesi yönündeki taleplerinin hala yerine getirilmediğine değinildi. Ayrıca birçok Amerikalı firarinin Küba’ya sığınması da ülkenin bu listeye alınma nedenlerinden bir olarak sıralandı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG