Erişilebilirlik

Trump: Bir Şeyler Olursa Yargıcı Suçlayın


ABD temyiz mahkemesi, yönetimin Başkan Donald Trump’ın 7 Müslüman çoğunluklu ülkenin vatandaşlarının Amerika’ya girişini yasaklayan kararnamesinin tekrar yürürlüğe konması talebini reddetti.

San Francisco’daki 9’uncu Temyiz Mahkemesi, Trump yönetimi ve kararnameye karşı çıkan Washington eyaletinden Pazartesi sabahına kadar yeni argümanlar sunmalarını istedi.

Başsavcı Vekili Noel Francisco dün gece sunduğu dosyada, başkanın kimlerin ülkeye girebileceği ya da ülkede kalabileceği konusundaki yetkisinin “yargı kontrolünden büyük ölçüde muaf olduğunu” savundu.

Washington eyaletindeki federal yargıçın yasağı geçici olarak durdurma kararına yanıt olarak Adalet Bakanlığı dün temyize gitmişti. Bakanlığın temyiz başvurusunda, yargıcın verdiği kararın “başkanın ulusal güvenlik muhakemesi hakkında hüküm verdiği” ve Trump’ın kararnamesinin “uygulanmasına engel olmak” suretiyle kamuya zarar verdiği öne sürülüyor.

Başkan Trump, Yargıç James Robart’ın kararnamenin uygulanmasını geçici olarak durdurma kararından saatlerden sonra, Twitter üzerinden Robart’ı sert eleştiren açıklamalar yapmıştı. Trump, eski başkan George W. Bush döneminde federal yargıçlığa atanan Robart için “sözde yargıç” ifadesini kullanmış ve "gülünç" olarak nitelediği kararın geri çevrileceğinin sözünü vermişti.

'Eğer birşey olursa yargıcı suçlayın'

Bu arada Trump, yargıcın kararına Twitter üzerinden tepkisini dile getirmeye devam ediyor. Trump paylaştığı son Twitter mesajında, Amerikalılara, "eğer birşey olursa", 7 Müslüman çoğunluklu ülkenin vatandaşlarına giriş yasağını durduran yargıcı suçlamalarını söyledi.

Trump mesajında, "Bir yargıcın ülkemizi bu denli tehlikeye atabileceğine inanamıyorum. İç Güvenlik Bakanlığı'na ülkemize giren kişileri çok dikkatli kontrol etmeleri talimatını verdim. Mahkemeler işi çok zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG