Erişilebilirlik

2012 ABD Tarihinin En Sıcak Yılı Oldu


2012 Amerika’daki en sıcak yıl oldu.

Anakaradaki 48 eyalette ölçülen sıcaklık verilerini toplayan federal hükümete bağlı meteoroloji uzmanları, ülkenin geçen yıl ortalama sıcaklığını 13 derece olarak belirledi.

Ölçümlere tropik iklime sahip Hawaii ve Kuzey Kutbu’na yakın Alaska eyaletleri alınmadı.

Sonuçlar 1998’de ölçülen eski rekordan, bir derecenin 10’da 6’sı oranında fazla çıktı.

Geçen yılın sıcaklık ortalaması 20. Yüzyıl’ın tüm ortalamasından da yaklaşık 2 derece daha fazla.

Küresel ısınma artmaya devam ederken Amerika’da da bunun uzun etkileri görülüyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, geçen yılın sıcaklık ortalamasındaki artışı, özellikle yazın ülkenin tarım deposu olan iç bölgelerinde yaşanan kuraklığa ve kuzeye esen karşı akıntı sistemine bağlıyor.

Hava muhalefeti açısından da geçen yıl ikinci kez üst üste kötü yıl yaşandı. Geçen yıl her biri 1 milyar doların üzerinde zarara mal olan 11 doğal afet yaşandı. Bunlardan en kötüsü, Ekim ayı sonunda ülkenin yoğun nüfuslu kuzeybatısını etkileyen Sandy kasırgası oldu. Ayrıca Ağustos ayında ülkenin güneydoğusunda Isaac kasırgası ve yaz boyunca bir dizi hortum felaketi yaşandı.

2012’ye ait küresel sıcaklık raporunun da gelecek hafta açıklanması bekleniyor. Bu yılın da aynı şekilde devam etmesi durumunda dünya üst üste en sıcak sekizinci yılını yaşayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG