Erişilebilirlik

ABD Suriye’deki Çatışmaların Ürdün’e Yayılmasından Korkuyor


ABD Suriye’deki Çatışmaların Ürdün’e Yayılmasından Korkuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Linki indirmek için
Amerika, Ürdün’le yürüttüğü ortak tatbikatı geçtiğimiz günlerde bitirdi, ama personel ve teçhizatının bir kısmını orada bırakıyor. Amerikalı yetkililer, Ürdün’ün komşu Suriye’deki iç savaştan etkilenmesini önlemek amacıyla birkaç jet ve Patriot bataryasının bu ülkede kalacağını açıkladı.

Bir grup F-16 uçağı ve Patriot füzesavar bataryası, Ürdün’ün talebi üzerine bu ülkede bırakılıyor.

Amerikalı yetkililer, amacın Suriye’deki iç savaşın Ürdün’e yayılmasını önlemek olduğunu söylüyor.

Nebraska Üniversitesi’nde konuşan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Suriye’deki durumu, ‘karmaşık, sürprize açık ve patlamaya hazır’ diye yorumluyor: “Çatışmalar tehlikeli mezhepsel ayrımlar üzerinden gelişti. Taraflar arasındaki derin tarihi, dini ve etnik ayrım ve karmaşayı ortaya çıkardı. Bu akışkan ve dinamik koşullar altında harekete geçelim ya da geçmeyelim, Amerika’nın siyasi kararlarının ciddi sonuçları olacak.”

Amerikan ordusu iki hafta süreyle, Ürdün ordusuyla birlikte kara, hava ve deniz tatbikatları yaptı.

F-16 uçakları ve Patriot bataryalarını tatbikattan sonra Ürdün’de bırakmanın amacı aslında Suriye yönetimine, şiddet olaylarını sınırdan uzakta tutma mesajı vermeyi amaçlıyor.

Amerika ve diğer NATO ülkeleri Şubat ayında Türkiye’ye de Patriot bataryası göndermişti.

Ürdün’de ayrıca Amerikan savaş uçakları ve Patriot füze bataryaları bulunmasının Suriye hava sahasında bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını amaçladığı söylentileri mevcut.

Ancak Amerikalı askeri strateji uzmanları bu seçeneğin, çok fazla asker ve kaynak gerektirdiğini söylüyor.

Uzman Elizabeth O'Bagy yönetimin yaklaşımlarını çok dikkatli tarttığını söylüyor: “Suriye çok gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip birkaç Arap ülkesinden biri. Rusya ve diğer müttefikleriyle askeri kapasitelerini ciddi ölçüde arttırmaya çalışıyorlar. Askeri açıdan bakarsak, Suriye, çevredeki diğer Arap ülkelerinden çok daha güçlü durumda.”

Washington’un bir süre önce Suriyeli isyancılara kısıtlı askeri yardım yapma kararına ve Pentagon’un aylardır olasılık planları yapmasına rağmen O’Bagy, Amerika’nın Suriye iç savaşına yönelik politikasının hala belirsiz olduğuna dikkati çekiyor: “Özellikle Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bu olasılık planlarında varılan ortak görüş, aslında işe yarar bir plan bulunmadığı. Suriye’ye yönelik her türlü askeri girişim, çok pahalıya mal olacak ve uygulaması çok zor olacak.”

Amerika’nın mevcut Suriye politikası, temkinli ve yavaş adımlar içeriyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG