Erişilebilirlik

"Arapların Göçe Zorlandığı İddiası Araştırılıyor"


Amerika, Suriye’deki Kürt savaşçıların, IŞİD’e karşı mücadele bahanesiyle kontrolları altındaki bölgelerden Arap nüfusu zorla çıkardıkları iddiasını araştırıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, konuyla ilgili olarak dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu konuda duyumlar aldık, iddialar bizi kaygılandırıyor, bu yüzden daha detaylı bilgi toplamaya çalışıyoruz,” dedi.

Bu hafta, ülkenin kuzeydoğusunda, IŞİD militanlarıyla Suriyeli Kürt ve diğer muhalif gruplar arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine binlerce kişi Türkiye’ye kaçtı.

Bölge, IŞİD açısından kritik önem taşıyor, çünkü bu noktayı da ele geçirirse, Irak’ta elinde bulunduğu topraklarla bütünleştirmiş olacak.

Türk makamları ise Suriyeli Kürtler'in bu çatışmaları bahane ederek, bölgedeki nüfuzlarını arttırmaya çalıştığını iddia ediyor.

Türk makamları, Kürtler'in, Suriye ve Iraklı Araplar'ı, göçe zorladığını bu nedenle bölgede büyük bir demografik değişim yaşandığını söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke de, bölgede olup bitenler hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmeye çalıştıklarını, bu konudaki kaygılarını PYD yetkililerine ilettiklerini söyledi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Suriye’nin kuzeydoğusunu kontrolu altında bulunduruyor. Partinin askeri kanadı YPG ise IŞİD militanlarının püskürtülmesinde aktif rol oynuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG