Erişilebilirlik

‘ABD Suriye’de Bağımsız Kürt Oluşumuna Karşı’


‘ABD Suriye’de Bağımsız Kürt Oluşumuna Karşı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Amerika’nın Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli General John Allen başkent Washington’daki düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi’ndeki panelde, IŞİD’i zayıflatma ve yok etmeye yönelik Amerika önderliğindeki koalisyon güçlerinin çabalarını aktardı.

Allen, konuşmasının önemli bir bölümünde IŞİD’le mücadele için oluşturulan uluslararası güçlerden biri olan Türkiye ile işbirliği ve Türkiye’nin güney sınırındaki gelişmelerle Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde herhangi bir Kürt oluşumuna sıcak bakıp bakmadığı gibi sorulara yanıt verdi.

Öncelikle IŞİD’in ideolojisini yok etmenin nesiller sürecek uzun bir süreç olacağının altını çizen Allen, “IŞİD’in zehirli mesajının dağılmasına izin verilmemeli” dedi.

Koalisyon ortaklarına güvenlik desteği vermenin öncelikli amaçları olduğunu belirten Allen, her geçen hafta daha fazla Iraklı'nın eğitildiğini, ancak eğit donat programına katılımın tahmin ettikleri sayının altında kaldığını söyledi. Anbar vilayetindeki başarının ancak ve ancak Bağdat hükümetinin çaba ve isteğine bağlı olduğunu da kaydeden özel temsilci, “başarı ancak siyasi adımlar da atıldığı sürece kazanılacaktır” dedi.

“Yabancı savaşçılarla mücadelede Türkiye en son yer olmalı”

John Allen, koalisyon ortaklarıyla görüşmeleri sırasında en büyük kaygı uyandıran başlığın yabancı savaşçıların bölgeye geçişi olduğunu kaydetti, yabancı savaşçıların büyük bölümünün Türkiye’nin 900 km’lik Suriye sınırından geçtiğini ifade etti. Allen, "Türk müttefiklerimiz son yıllarda sınır geçişlerini durdurma çabalarını arttırdı. Ancak bu yük sadece Türkiye’ye de bırakılmamalı. Diğer koalisyon ortaklarımız da yabancı savaşçı geçişini durdurmak adına istihbarat paylaşımı gibi konularda işbirliği yapmalı. Aslına bakılırsa, Türkiye sınırı bu denklemde savunma konusundaki en son yer olmalı” dedi.

General Allen, geçen haftaki Ankara ziyareti ve görüşmelerin verimli geçtiğini, iki ülke arasında IŞİD’le mücadele kapsamında karşılıklı bilgi alışverişinin sürdürüldüğünü söyledi. ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde özerk bir Kürt oluşumun kurulması fikrine sıcak bakmadığı yönünde mesajlar da verdi Amerikalı temsilci.

Kürtler'in IŞİD’le mücadelede gösterdikleri çabanın kayda değer olduğunu kaydeden Allen, hala sınırda kontrolu IŞİD’in elinde olan bir bölge oluşunun sorun oluşturduğunu söyledi. Bunun Türkiye için de sorun olduğunu kabul eden Allen, "Türkler ile eski dostuz, müttefikiz, gayet yapıcı bir diyalog içindeyiz. Türkiye’nin kaygılarının farkındayız Kürt sorunuyla ilgili. Şu konuda gayet net olduk, biz, Suriye'nin kuzeyinde ayrı bir devlet oluşumunu desteklemiyoruz, Kürtler'in de desteklediğini sanmıyorum" dedi. Özel Temsilci Allen, Kürt birliklerinin sınırda uzun süreli kalmasıyla ilgili kaygılar konusunda ise, “IŞİD’le mücadelede yer alan bir ortağın, işgalci güç olamayacağını düşündüklerini" söyledi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG