Erişilebilirlik

'ABD Suriye’den Çekilecek'


ABD basınına ve uluslararası basına yansıyan haberlere göre, Trump yönetimi bütün ABD askerlerini Suriye’den çekmeyi planlıyor. Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliye göre, söz konusu karar Suriye’de görev yapan 2 bin askeri kapsıyor.

Haberi ilk olarak Wall Street Journal gazetesi duyurmuştu. Amerikan basınına konuşan askeri bir yetkili de bu konuda kararın Salı günü alındığını söyledi.

ABD Başkanı Trump Suriye’de görev yapan Amerikan askerlerinin ABD’ye döneceği vaadinde bulunmuş, Amerika’nın yurtdışındaki askeri misyonlarının maliyetini sorgulayan ifadeler kullanmıştı.

ABD’nin bu kararı NATO müttefiki Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bünyesinde Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG’nin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne yönelik operasyon sinyali verdiği bir döneme denk geldi. Savunma Bakanlığı yetkilisine göre Suriye’den çekilmenin en kısa zamanda gerçekleşmesi bekleniyor.

Trump: IŞİD'i Suriye'de yenilgiye uğrattık

ABD Başkanı Donald Trump da konuyla ilgili Twitter’dan mesajlar paylaştı. Trump “Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğrattık. Bu benim Trump’ın başkanlığında orada olmamızın tek sebebiydi” diye yazdı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan bu sabah yapılan açıklamada ABD'nin Suriye'den çekilme kararından doğrudan söz edilmedi ancak sözcü Rob Manning "Şu aşamada bölgedeki ortaklarımızla ve onlar üzerinden çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ve bakanlıktan üst düzey diğer yetkililer IŞİD’in yenilgiye uğratıldıktan sonra yeniden ortaya çıkmaması için Amerika’nın bölgede varlık göstermesinin öneminin altını çizmişti.

ABD askerlerinin Suriye’den ne zaman çekileceğine ilişkin açıklanan henüz bir takvim yok. Bu konudaki kararın ne zaman açıklanacağına ilişkin bir bilgi de yok. Konuyla ilgili Beyaz Saray ve Pentagon da yorum yapmayı reddetti.

Amerika’nın Suriye’de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor. Bunların çoğu da Suriye Demokratik Güçleri ile yakın çalışan özel kuvvetler.

Savunma Bakanı James Mattis uzun zamandır Suriye’den ABD’nin çekilmesi konusunda itirazını dile getirmiş, hatta Nisan ayında “Diplomatlar barışı kazanmadan çekilmek istemiyoruz. Önce savaşı kazanırsınız sonra da barışı” ifadelerini kullanmıştı.

ABD'nin IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk de 11 Aralık günü Dışişleri Bakanlığı'nda verdiği basın brifingi sırasında "Fiziksel olarak IŞİD'in hilafetinin sonu görünse de, IŞİD'in sonunun getirilmesi daha uzun vadeli bir girişim olacak" diye konuşmuştu.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da Aralık ayında yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye'deki güçlerin yalnızca yüzde 20'sini eğittiğini belirtmişti.

ABD Suriye'den çekilirse, Irak'ta 5.200 askeri kalmaya devam edecek. Suriye'de operasyonun önemli bir bölümü Katar ve Orta Doğu'daki üsler üzerinden yürütlüyordu.

"Obama'nınki gibi bir hata olur"

ABD'nin Suriye'den çekilmeyi planladığı haberi ABD siyasetinde de tepkilere yol açtı. Cumhuriyetçi deneyimli senatör Lindsay Graham ABD'nin çekilmesinin Suriye'de ABD'nin müttefiki Suriyeli Kürtleri tehlikeye atacağını savundu. Graham, IŞİD'in tamamen yenilgiye uğratılmadığını savundu, Suriye'deki Amerikan askerlerinin çekilmesinin Obama'nın yaptığı gibi bir hata olacağını yazdı.

Başkan Trump, daha önce kendisinde önceki başkan Barack Obama'yı Irak'tan Amerikan askerlerini erken çekmekle eleştirmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG