Erişilebilirlik

ABD: 'Suriye'de Üst Düzey El Kaide Sorumlusu Vuruldu'


Yerle bir olan Halep'in Bustan el Başa mahallesi
Yerle bir olan Halep'in Bustan el Başa mahallesi

Amerika Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeybatısında geçen hafta insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda üst düzey bir el Kaide üyesinin öldürüldüğünü açıkladı. Pentagon, öldürülen kişinin güneybatı Asya’nın büyük bir bölümünde birçok terör örgütüyle ilişkisi olduğunu da bildirdi.

Pentagon sözcüsü Peter Cook, Mısır asıllı Ebu Afgan el Masri’nin 18 Kasım’da Halep’in 50 kilometre batısındaki Sarmada kasabası yakınlarında düzenlenen saldırıda hedef alındığını açıkladı.

El Masri için “Bir süredir radarımızdaydı” diye konuşan Pentagon sözcüsü, bu kişinin Afganistan’da Amerikan ve koalisyon güçlerine saldırı düzenleyen aşırıcılarla doğrudan bağlantı içinde olduğunu söyledi. Cook, el Masri’nin daha sonra örgütün Suriye’deki koluna katıldığını ve Batı ülkelerine yönelik saldırılarda parmağı olduğunu sözlerine ekledi.

Rejim yanlısı güçler Halep’te ilerliyor

Öte yandan Halep’in içlerin Rusya’nın desteğindeki Esat rejimi kuvvetleri ve Şii Hizbullah milislerinin ilerleyişi sürüyor. Rejim yanlısı güçler, muhalefetin elindeki mahalle ve semtlere adım adım ilerliyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Suriye hava kuvvetlerine bağlı uçak ve helikopterlerin iki mahalleyi sekiz gündür aralıksız bombaladığını bildirdi. Örgüt sözcüsü son iki günde düzenlenen hava ve topçu bombardımanında en az 27 kişinin öldüğünü, ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

Suriye İnsan Hakları İzleme örgütüne göre, Şam hükümetine bağlı güçlerin operasyon başlattığı geçen haftadan bu yana aralarında19 çocuğun da bulunduğu en az 143 sivil yaşamını yitirdi.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, gözlemcilerin son günlerde Halep’in doğusunda 300’e yakın kişinin öldüğünü doğruladığını bildirdi. Bir Suriyeli gönüllünün gözlemlerini aktaran Power, yalnızca Cumartesi 180 hava saldırısı kaydedildiğini belirtti.

Samantha Power, Beşar Esat rejimi ve Rusya’nın Halep’in doğusunda “ya teslim olun ya da bombalanıp aç kalın” taktiği uyguladığını savunurken, iki haftadır bombardımana katılan Rusya’yı savaş mağduru sivillere yardım ulaştıran BM yardım örgütleriyle eşgüdümden kaçındığını da sözlerine ekledi.

BM’nin özel temsilcisi Stephen O’Brienda, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, Suriye ve Rusya’nın ortaklaşa, başta hastaneler ve okullar olmak üzere sivil altyapıyı hedef alan saldırılarının çok yaygın bir uygulama haline getirdiğini dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG